19.6.2020  ·  Odsherreds Museum

Fra Muld til Magt

19. juni – 20. december. Ny udstilling baseret på de allernyeste forskningsresultater om samfundet i overgangen fra jernalder til tidlig middelalder.

Detektorfolk og deres viden om det, de finder, er guld værd for arkæologerne. Museum Vestsjælland har et fint og respektfuldt samarbejde med lokale detektorfolk, som overbringer deres fund til museet.

Museets arkæologer har tidligere især inddraget de fine og sjældne detektorfund, når de har analyseret samfundets magt og elite. Slaggerester, jernklumper og andre metaldele, som detektorfolkene også finder og overbringer museet, har ikke været underlagt de samme analyser.

Det er de nu. I den nye udstilling på Odsherreds Museum er der mere at se end kun de flotte og kostbare fund, der fortæller historien om magten i Vestsjælland i tidsrummet 550 – 1350 e.v.t.


Foto: Museum Vestsjælland - udstillingen indeholder detektorfund

Hvad detektorfund kan fortælle om samfundet

Udstillingens baggrund er et ph.d.-projekt i samarbejde mellem Museum Vestsjælland og Århus Universitet. I Ph.d.-projektet, der blev forsvaret i maj måned 2020, bliver der vendt op og ned på tidligere opfattelser af, hvem der bestemte i datidens samfund, hvordan man fik magt og hvordan man beholdt den.

Foruden fund i guld og sølv rummer udstillingen mange dagligdags effekter i bronze og jern. Her er fragmenter af seletøj til heste, tenvægte, smykker, mønter, fibler, beslag og også ubestemmelige klumper af jern og bronze.

Udstillingen er illustreret af tegneren Erik Petri. 

Udstillingen kan ses på Odsherreds Museum, Annebjerg Stræde 1, 4500 Nykøbing Sj.

Klik her for museets åbningstider

Museum Vestsjælland, Oldvejen 25 C, DK-4300 Holbæk · Tlf +45 59 43 23 53 · sekretariat@vestmuseum.dk · www.vestmuseum.dk