Viden

Er du også interesseret i Vestsjællands spændende kulturhstorie? Så siger vi velkommen i klubben. Museum Vestsjællands mange vidensmedarbejdere har gennem årene foretaget mangfoldige undersøgelser af områdets historie. En del af resultaterne vil vi gerne dele med dig her på hjemmesiden. Vidensressourcerne finder du under de enkelte besøgssteder - f.eks. via de direkte links herunder:

Sorø: Er du nysgerrig på, hvordan kostskole livet var for en Soraner i 1920erne, så læs Eyvind Olesens beretning om tiden før der kom piger på Sorø Akademi.
Kalundborg: Kalundborg Museums videnssider kan du læse en række artikler om emner fra jægerstenalderen og frem til nyere tid. Her kan du blandt andet finde ud af hvor talemåden "at skyde papegøjen" stammer fra. Ved du hvem det var der sagde: "Gift dig og du vil fortryde det. Gift dig ikke, og du vil fortryde det". Var det Søren Kierkegaard eller Ludvig Holberg?
Odsherred: På Malergårdens videnssider kan du læse om kunstnerfamilien Swane der i 1934 bosatte sig langt fra storbyen i det skønne Odsherred, for at male og bo.
Du kan læse om et af danmarkshistoriens mest spektakulære bronzealderfund, Solvognen, her.
Odsherredsmalernes kunstværker er udstillet på kunstmuseet i Asnæs, læs om kunsterne Ernst Syberg, Karl Bovin, Kaj Ejstrup og de andre medlemmer af kunstnerkolonien.
Ringsted:Ringsted Wiki kan du få opdateret din viden om Ringsted og omegn eller selv bidrage med viden; for her deler Ringsted Museum og Arkivs fagmedarbejdere og en masse andre deres viden, i en levende database. Ved du for eksempel hvad en griserist er for en størrelse og hvorfor den var at finde på kirkegården?
Holbæk: Hvis du vil besøge Bakkekammen 45, i Holbæk - Danmarks eneste interiør museum for Bedre Byggeskik, kan du begynde foreberedelserne her. På Holbæk Museum er der en udstilling om Royal Air Force nedkastninger af våben under 2. verdenskrig. Museet har afholdt et internationalt seminar om emnet og det kan du se indlæg fra her.

 

Hvad du ikke kan finde på Museum Vestsjællands videnssider kan du måske hitte i hedengangne Historisk Samfund for Nordvestsjællands årbøger, udgivet siden 1906. En række artikler kan tilgåes her. 

God fornøjelse

Sovesalen i Sorø Akademis hovedbygning i 1920erne

Kaj Estrup, Høstlandskab, Odsherred, u.å.

Solvognen

Griseristen i Sct. Bendtsgade, Ringsted

Museum Vestsjælland, Oldvejen 25 C, DK-4300 Holbæk · Tlf +45 59 43 23 53 · sekretariat@vestmuseum.dk · www.vestmuseum.dk