Bygningerne på Malergården


Malergården er opført i 1934-36 efter tegninger af Agnete Swane. Der er tale om et omfattende bygningskompleks med stor beboelse, et imponerende atelier og bygninger til landbrugsdrift.
Flere af bygningerne er opført af marksten, ligesom hele den store have er omgivet af stengærder og afsluttet af en udsigtshøj i sten.
Malergården fremstår som en hel lille landsby med fem store længer og en lang række mindre bygninger; brændehuse, fårehus, hønsehus, tørvehuse m.m.
I mange år var huset uden moderne bekvemmeligheder og elektrisk lys, men med store stuer og gæsteværelser. Centralt i hjørnet af bygningskomplekset findes det store atelier – med mere end fire meter til loftet – og med, som andre steder i huset, store bjælker i loftet samt dør- og vinduespartier, der stammer fra en nedrevet villa i Hellerup.
Den store have omgivet af stensætninger – og sågar med en udsigtshøj i det sydøstlige hjørne – er anlagt samtidigt med opførelsen af Malergården og med georginebedet og de rektangulært klippede buksbomhække som havens hjerte.
Som navnet angiver, var Malergården et sted med kunsten og æstetikken i centrum, men det var også en landbrugsbedrift, hvor arbejdet i marken og samværet med dyrene var en væsentlig og integreret del af livet ved Lammefjorden.

 

Museum Vestsjælland, Oldvejen 25 C, DK-4300 Holbæk · Tlf +45 59 43 23 53 · sekretariat@vestmuseum.dk · www.vestmuseum.dk