Swanerne


Maleren Sigurd Swane (1879-1973), der er en af det moderne maleris bannerførere i Danmark, begynder i slutningen af 1920’erne at længes bort fra storbyen og den moderne civilisation og ud til ny inspiration og nye motiver i det åbne danske landskab.
Agnete, (1893-1994) der i sin ungdom har haft ambitioner om at blive arkitekt, tegner det store bygningskompleks, og sammen udformer de den store have. Alt bliver formet i den samme ånd: Malerisk, frodigt, enkelt og ægte.
Malergården er den stabile ramme om Sigurd Swane og resten af familiens kunstneriske virksomhed frem til slutningen af 1940’erne, hvor familien drager ud på mange og lange frugtbare rejser til Portugal og Spanien i en stadig jagt på nye motiver og inspiration.
Fra 1967 vender familien mere permanent tilbage til Malergården, som lige siden har været ramme om familiemedlemmernes liv og kunstneriske virke.

 

Valdemar Rørdam var i en årrække pensionær hos Swanerne, på Malergården. Mens han boede her, oplevede han både storhed og fald.
Valdemar Rørdam (1872-1946) mente hverken at han var sindssyg eller skyld i sin skæbne. Han hævdede derimod, at det var skæbnen, der var syg.
Hør eller genhør historien om "en syg skæbne" i Simon Vagn Jensens udsendelse om Valdemar Rørdam og hans tilknytning til Swanerne og Malergården.

Hør udsendelsen fra DRs arkiv.

 

Museum Vestsjælland, Oldvejen 25 C, DK-4300 Holbæk · Tlf +45 59 43 23 53 · sekretariat@vestmuseum.dk · www.vestmuseum.dk