Undervisningsforløb til mellemtrinet

Booking: Du kan se ledige tider og booke undervisningsforløbet med eller uden kulturbus på vestmuseum-undervisning.billetexpressen.dk

Dit besøg er først registreret og bestilt, når du modtager en bookingbekræftelse.

Du er også velkommen til at sende en mail på skole@vestmuseum.dk, eller kontakt os på telefonnr. 7210 0169, mandag til torsdag 8.00 - 14.30.

Holbæk Havn - Livet på havnen

Værkstedsforløb, der sætter fokus på det gode håndværk og praksisfaglighed midt i den levende kulturhistorie på Holbæk Havn.

Antal: 28

Alderstrin: 4.-5. kl.

Fag: Håndværk og design, historie.

Varighed: 2 timer.

Pris: 800 kr.

Sted: Holbæk Havn, Kystlivscenteret, Blegstræde 27, 4300 Holbæk

Forløbet kan bestilles året rundt på alle hverdage. Bemærk dog at der koldt om vinteren.

Bemærk, at du kan benytte Kulturbussen gratis til alle undervisningstilbud

Beskrivelse:
På Holbæk Havn finder du over 20 historiske træskibe, Nationalmuseets værft og et nyt kystlivscenter.

På Nationalmuseets værft bliver historiske træskibe som galeasen Anna Møller og sluppen Ruth istandsat, så de kan komme til søs igen. Eleverne ser hvordan de professionelle skibstømrere arbejder på båden, mens de selv får redskaber i hænderne og blandt andet bliver sat til at kalfatre. Det er vigtigt at kunne så skibet ikke tager vand ind eller rådner op. Det er hårdt arbejde livet på havnen, så eleverne bliver bespist med beskøjter undervejs for at holde energidepoterne oppe og sanserne skarpe.

I kystlivscenteret ved siden af værftet finder man en professionel reberbane. Her arbejder der også dygtige skibsbyggere, og eleverne kan få hænderne i de mange specialiserede materialer som tovværk lavet af sælskind eller hamp. Eleverne laver også deres eget reb ud af skrøbeligt toiletpapir, som med den rette teknik bliver så stærkt at de kan trække tov.

Vi besøger også et historisk træskib, hvor nogle elever kan være med til at sætte sejl, hvilket kræver man har styr på tovværket.

Husk du kan benytte Kultubussen bussen gratis (gebyr på .150 kr.) til undervisningsforløb hos Museum Vestsjælland.

Se ledige datoer og book undervisningsforløbet på vestmuseum-undervisning.billetexpressen.dk

Danmark besat - En modstandsmand og hans familie

Inde i familien Jacobsens arbejderlejlighed finder man stadig spor efter far Alfreds modstandskamp og resten af familiens livsvilkår under besættelsen. Lejligheden på Holbæk Museum står som under krigen og eleverne kommer helt tæt på hverdagen.

Alfred Jacobsens aktive engagement i modstandsbevægelsen og DKP, giver eleverne et indblik i balancen mellem hverdagsliv og modstandskamp, og skaber grundlag for dialog og diskussion om modstandsbevægelsens formål og virke i Vestsjælland, og om hvilke konsekvenser det fik, hvis man valgte at stå imod besættelsesmagten med livet som indsats.

Antal elever: 28

Klassetrin: 4.-10. kl.

Fag: dansk, historie og samfundsfag

Varighed: 1,5 time

Pris: 600 kr. (+ ved bestilling af Kulturbus 150,- kr. administrationsgebyr)

Forløbet skal bookes senest 1 uge før.

Se ledige tider og book forløbet via vestmuseum-undervisning.billetexpressen.dk

 

I kunstnerens fodspor - farvernes betydning

Værkstedsforløb, som sætter fokus på kunstnerens arbejde med farver og farvernes virkning på os som beskuere.

Antal: 28

Alderstrin: 3.- 5. klasse

Fag: Billedekunst

Varighed: 3 timer

Pris: 1.200 kr.

Sted: Malergården

Bemærk, at du kan benytte Kulturbussen gratis til alle undervisningstilbud

Beskrivelse:
På Malergården oplever eleverne familien Swanes helt særlige kunstnerunivers. Forløbet indledes med en dialogbaseret præsentation af kunstnerhjemmet og husets storslåede naturgrund. Hjemmet giver et helt særligt indblik i en kunstnerfamilies univers. Det blev skabt af Agnete Swane med det formål at skabe et unikt og ”skønhedssøgende” hjem, som gav de perfekte rammer for Swane-familiens liv med kunsten.

Sigurd Swane var en kunstner, der udfordrede sig selv både i forhold til valg af motiv, stil og udtryk. I hans malerkunst kan man som beskuer opleve en bred vifte af farveeksperimenter og stilarter. Sigurd Swane inddrog inspiration fra såvel impressionisme som ekspressionisme.

Med inspiration fra Sigurd Swanes værker kigger vi på farvernes betydning i kunsten. Eleverne følger i kunstnerens fodspor og undersøger spørgsmål som: Hvad gør farverne ved os som beskuer? Hvilke følelser og stemninger fremkaldes af forskellige farver? Hvordan spiller komplementære farver sammen, og hvad gør det ved et kunstværk, når de opstår ved siden af hinanden? Hvilken stemning fremkaldes af et monokromt værk? Hvad sker der, når man vender naturens farver på hovedet og kaster sig ud i vilde farveeksperimenter?

Husk du kan benytte Kultubussen bussen gratis (gebyr på .150 kr.) til undervisningsforløb hos Museum Vestsjælland.

Se ledige tider og book undervisningsforløbet på vestmuseum-undervisning.billetexpressen.dk

 

 

Ingeborgs arv

Antal: 28

Klassetrin: 4.-6. kl.

Varighed: 1,5 time.

Fag: Historie, kristendomskundskab, dansk

Pris: 600 kr.

Sted: Kalundborg Museum

Forløbet kan bestilles april - oktober alle hverdage.

Beskrivelse:
Ingeborgs Arv er et dialogbaseret undervisningsforløb, hvor eleverne igennem aktiviteter og selvstændig gruppearbejde får kendskab til til samfundsstrukturen i Valdemarstiden og til personerne i Hvideslægten omkring Esbern Snare, der grundlagde Kalundborg samt hans datter Ingeborg, der arvede byen og borgen efter ham.

Lærervejledning

Materiale til forberedelse og efterbearbejdning af besøget:

Læsehæfte: Kampen om magten
Elevhæfte med opgaver: På jagt efter middelalderen i Vestsjælland
Spilleplade stort format fra elevhæfte

Husk du kan benytte Kultubussen bussen gratis (gebyr på .150 kr.) til undervisningsforløb hos Museum Vestsjælland.

Med Kulturbussen kan du kombinere museumsbesøget med en tur ud i middelalderens kulturlandskab. Få inspiration i turbeskrivelsen "I Assers fodspor," som indeholder historier om steder rundt om Tissø. I elevhæftet kan du finde opgaver, som eleverne kan løse på stederne.

Turbeskrivelse (lærer): I Assers Fodspor

Knofedt og maskinkraft - børnearbejde i gamle dage

Antal: 28

Alderstrin: 4-6.kl.

Fag: Historie, dansk

Varighed: 2 timer.

Pris: 800 kr.

Sted: Slagelse Museum

 

Beskrivelse:

På Slagelse Museum finder eleverne på egen krop ud af, hvordan det var at være barn i perioden 1850-1920. De bliver budt indenfor i industrialiseringens tidsalder, og kommer selv i arbejdstøjet – bogstaveligt talt.

Igennem elev-i-rolle øvelser oplever de hvordan en landarbejderfamilie flytter fra landet til byen i håbet om bedre tider. Børnene måtte hjælpe til så godt de kunne på landet, men i byen skulle de også knokle, gerne ovre på tobaksfabrikken.
Eleverne bliver ført igennem museet, hvor de skal tage stilling til en arbejderfamilies dilemmaer, og hjælpe så godt de kan. Familiens udfordringer ender desværre altid med at børnene må tage arbejde på fabrikken. Her dyster de så i hold om at være de hurtigste og mest kvalitetsbevidste arbejderbørn, naturligvis under strengt opsyn fra formanden.

Forløbet inddrager det unikke historiske miljø på Slagelse Museum, hvor eleverne starter i fabrikshallen, fortsætter til torvet, kommer igennem håndværkergaden, den gamle skole, værkstedet og ender i butikken, hvor de kan omsætte deres hårdt tjente penge til de varer en arbejderfamilie havde brug for omkring århundredeskiftet.

Igennem dialog reflekterer vi sammen over de vilkår der var for børnearbejde dengang og nu. Vi inddrager ægte historiske genstande og kilder fra arkivet, til at levendegøre børnenes vilkår.

Lærervejledning

Se ledige tider og book undervisningsforløbet på vestmuseum-undervisning.billetexpressen.dk

Kunstnerens univers

Antal: 28

Klassetrin: 4-6 klassetrin

Fag: Dansk, historie og billedkunst

Varighed:
1 time - dialogbaseret undervisning på Odsherreds Kunstmuseum
2 timer - dialogbaseret undervisningsforløb på Odsherreds Kunstmuseum med kreativt værksted
3 timer - dialogbaseret undervisningsforløb på Odsherreds Kunstmuseum med kreativt værksted samt besøg i landskabet på et kunsthistorisk site med museumsunderviseren.

Pris: 1 t/ 400 kr.,  2 t/ 800 kr., 3 t/ 1.200 kr.

Sted: Odsherreds Kunstmuseum
Forløbet kan bestilles hele året alle hverdage.

Kulturbussen kan tages i brug ud i Odsherreds landskab i forbindelse med museumsbesøget. I lærervejledningen er angivet eksempler på sites, som du kan besøge.

Beskrivelse:
Kunstnerens Univers et et dialogboseret undervisningsforløb på Odsherreds Kunstmuseum. Eleverne undersøger blandt andet kunstbegrebet samt Odsherreds lokale kunst- og kulturhistorie gennem levende dialog sansebaserede øvelse og selvstændig kreativ produktion.
Under forløbet udvikles elevernes grundlæggende færdigheder inden for billedanalyse, historisk perspektivering og fortællingskunst. Hermed perspektives elevenes personlige oplevelser til andre tiders tanker og strømninger.

Lærervejledning

Inspirationsmateriale

Huske du kan benytte Kultubussen bussen gratis (gebyr på .150 kr.) til undervisningsforløb hos Museum Vestsjælland.

Solens folk i Solens land – Odsherreds bronzealder

Antal: 28

Klassetrin: 4-6. kl.

Fag: Historie, kristendomskundskab, natur/teknik

Varighed: 2 timer.

Pris: 800 kr.

Sted: Odsherreds Museum

Undervisningsforløbet kan bestilles hele året tirsdag-torsdag.

Beskrivelse
Eleverne får en grundlæggende introduktion til livet i bronzealderen. Eleverne vil i forløbet arbejde med helleristninger, solvognen og rageknive som historiske kilder og i dialog med underviseren diskutere forskellige fortolkninger af afbildningerne.
Lærervejledning

Husk du kan benytte Kultubussen bussen gratis (gebyr på .150 kr.) til undervisningsforløb hos Museum Vestsjælland.

Se ledige tider og book undervisningsforløbet på vestmuseum-undervisning.billetexpressen.dk

De Underjordiske

Antal: 28

Klassetrin: 1-4.kl.

Varighed: 2 timer.

Fag: Dansk, historie, kristendomskundskab

Pris: 800 kr.

Sted: Sorø Museum 

Forløbet kan bookes alle hverdage

Beskrivelse
Forløbet starter med en velkomst på Sorø Museum. Vi går i samlet flok ned til Sorø Akademi, hvor eleverne deltager i en dialogbaseret indledning til lokale sagn og nøglebegreber, som tro, overtro, sagn, mytologi, varsler m.m. På Sorø Akademi er der to nedslag på Klosterkirkens Kirkegaard. Her sættes der fokus på sagnet om djævlens fodspor samt B.S. Ingemanns overtro og ”øjnevidneberetning” om overnaturlige fænomener på Akademiet. Vi undersøger, hvordan sanserne, tro og overtro har påvirket opfattelsen og forståelsen af den naturlige verden for mennesker for 200 år siden. Disse tanker perspektiveres til elevernes egen samtid.

Tilbage på museet går vi i dybden med de underjordiske. Hvem er de, hvor møder vi dem og, hvorfor er de forskellige fortællinger om dem opstået? Eleverne prøver kræfter med emnet ’sagn og vandrehistorier’ på egen krop og med overvejelser knyttet til deres eget liv.

Vi arbejder med forskellige lydfiler og hvordan, stemning, billeder og forestillinger opstår gennem sanselig indtryk.

Lærervejledning
Undervisningshæfte: De Underjordiske

Husk du kan benytte Kultubussen bussen gratis (gebyr på .150 kr.) til undervisningsforløb hos Museum Vestsjælland.

Se ledige tider og book undervisningsforløbet på vestmuseum-undervisning.billetexpressen.dk

Museum Vestsjælland, Oldvejen 25 C, DK-4300 Holbæk · Tlf +45 59 43 23 53 · sekretariat@vestmuseum.dk · www.vestmuseum.dk