8.1.2020  ·  Skoletjenesten

Modstandskamp – særligt forløb i 2020

Nyt kildenært forløb om besættelsen og modstandskamp i Vestsjælland, hvor i med Kulturbussen kan komme helt tæt på fortiden.

Modstandskamp og mudrede kondisko

Kulturbussen kører forbi frugtplantagen, hvor høstakke et tidligt forår i 1945 dækkede over et lager af maskinpistoler. Da eleverne står af bussen, har de fulgt modstandsgruppens medlemmer ud af Holbæk, forbi tyske vagtposter og jernbanepatruljer. Nu er det elevernes tur. 30 våbencontainere er faldet ned igennem nattehimlens mørke. De husker den container, de så i museets udstilling og ved, at det kræver fire mand at bære den sikkert fra marken op på lastbilens lad. Elever med mudrede sneakers deler sig lynhurtigt op, og uddelegerer de forskellige opgaver, så våbenmodtagelsen kan foregå så effektivt som muligt.

I 2020 er det 80 år siden Danmark blev besat af Tyskland. I denne anledning tilbyder Museum Vestsjælland et helt særligt undervisningsforløb hvor man både kommer på besøg hos Familien Jacobsen, der var aktive i modstandskampen under krigen, og bliver kørt ud til et våbennedkastningssted syd for Holbæk med Kulturbussen.

Familien Jacobsen boede i en arbejderlejlighed på det der i dag er Holbæk Museum. Lejligheden står i dag som den så ud under krigen, hvor Alfred og Johanne Jacobsen boede der sammen med deres 11 børn. Alfred var både modstandsmand og kommunist, og måtte gå under jorden de sidste år af krigen. Alfreds engagement påvirkede også resten af familien, som eleverne finder ud af undervejs i forløbet.

Eleverne kommer også til at arbejde med udstillingen MOD på Holbæk Museum, hvor sporene efter våbenmodtagelser, sabotage og agentarbejde vidner om unge mænd og kvinders aktiviteter under besættelsen i Vestsjælland.

Efter besøget på museet kører Kulturbussen klassen på tur ud i det landskab som gjorde modstandsbevægelsens aktiviteter under krigen mulige. I de store områder omkring Holbæk fandt syv våbennedkastninger sted, og gennem en undersøgelse af landskabet vil eleverne opleve nogle af de udfordringer og muligheder som en mørk mark gemte i de vinterkolde nætter i 1945.

Her kan du finde mere information om forløbet Danmark besat - En modstandsmand og hans familie