8.1.2020  ·  Skoletjenesten

Livet på havnen – Holbæk havn

Værkstedsforløb, der sætter fokus på det gode håndværk og praksisfaglighed midt i den levende kulturhistorie på Holbæk Havn.

Forløb om det gode håndværk og livet på havnen

På Holbæk Havn finder du over 20 historiske træskibe, Nationalmuseets værft og et nyt kystlivscenter.

På Nationalmuseets værft er det for øjeblikket galeasen Anna Møller der er ved at undergå en større istandsættelse, så den kan komme til søs igen. Eleverne ser hvordan de professionelle skibstømrere arbejder på båden, mens de selv får redskaber i hænderne og blandt andet bliver sat til at kalfatre. Det er vigtigt at kunne så skibet ikke tager vand ind eller rådner op. Det er hårdt arbejde livet på havnen, så eleverne bliver bespist med beskøjter undervejs for at holde energidepoterne oppe og sanserne skarpe.I kystlivscenteret ved siden af værftet finder man en professionel reberbane. Her arbejder der også dygtige skibsbyggere, og eleverne kan få hænderne i de mange specialiserede materialer som tovværk lavet af sælskind eller hamp. Eleverne laver også deres eget reb ud af skrøbeligt toiletpapir, som med den rette teknik bliver så stærkt at de kan trække tov.

Vi besøger også et historisk træskib, hvor nogle elever kan være med til at sætte sejl, hvilket kræver man har styr på tovværket. For øjeblikket er det skonnerten Bonavista der ligger til kaj i Holbæk, og her er plads til at hele klassen kan gå om bord og slutte af med at spise madpakker under dæk.

Her kan du finde mere information om forløbet Holbæk Havn – Livet på havnen

Museum Vestsjælland, Oldvejen 25 C, DK-4300 Holbæk · Tlf +45 59 43 23 53 · sekretariat@vestmuseum.dk · www.vestmuseum.dk