28.11.2019  ·  Skoletjenesten

Lille Valdemars eventyr – børnehaveudstilling på Ringsted Museum

Den 31. jan. 2020 åbner udstillingen Lille Valdemars Eventyr på Ringsted Museum. Udstillingen er specielt udviklet til børnehaver, som også kan bestille et helt særligt eventyr.

I udstillingen Lille Valdemars Eventyr kan man møde Valdemar den Store før han blev stor. Valdemar er 5 år, og er lige kommet i pleje hos familien Hvide. Her møder han børnene Ingefred, Absalon og Esbern, som hjælper ham med at finde sin indre styrke igennem de nye venskaber.  Børnene følger Valdemar og hans nye venner på eventyr, imens de kravler og hopper sig igennem historien.

Med udstillingen Lille Valdemars Eventyr vil vi gerne give børn en fornemmelse af at deres lokalområde er fyldt med historie, og at de selv er en del af den historie. Vi vil give dem gode oplevelser med museet og kulturen, og vigtigst af alt vil vi fortælle børnene en historie om venskab. Børnene skal som gode venner hjælpe lille Valdemar igennem hans eventyr, som er både uhyggelige og sjove.  Valdemar har følgeskab af sin trofaste hund Saxo hele vejen igennem.

Vi har taget os friheden til at konstruere en historie om Valdemars unge år ud fra de historiske kilder vi har. De arkæologiske genstande både understøtter og får kraft fra historien. For at give fortællingen krop og sjæl, har børnebogsillustrator Lea Letén levendegjort middelalderbørnene på næsten to meter høje billedplancher. Teksterne er heller ikke typiske udstillingstekster, men er derimod egnet til højtlæsning for de 4-6-årige. Det skal føles som om man træder ind i en levende billedbog, når man træder ind i udstillingen Lille Valdemars Eventyr.

Udstillingen er målrettet de mindste, og børnehaver kan bestille et helt unikt eventyr sammen med en museumsformidler. Her er noget for både følelser, krop og sanser.

Hør om tankerne bag udstillingen i podcasten Museum i børnehavehøjde

Læs mere om forløbet her.