9.1.2020  ·  Skoletjenesten

Behøvlede håndværkerelever

200 elever fra teknologi, byggeri og transport flyttede i efteråret deres undervisning til Slagelse Museum.

ZBC flyttede ind på Slagelse Museum

I efteråret 2019 har 200 elever fra ZBC med grundforløb i teknologi, byggeri og transport stiftet bekendtskab med tidligere tiders håndværk og traditioner på Slagelse Museum i forløbet lærling, svend og mester – håndværkshistorie fra fortid til nutid. Der var fokus på håndværkerlaugenes traditioner og arbejdsvilkår gennem tiden, hvilket blandt andet indebar at de modigste elever gennemgik en traditionel behøvling, som tidligere var snedkerlaugets optagelsesceremoni.

Der blev også mulighed for at prøve kræfter med gammeldags håndværk i museets værksted, hvor eleverne lavede ildtændere. Eleverne dystede i disciplinerne enkeltmandsproduktion overfor samlebåndsproduktion, og de elever der kunne lave de længste høvlspåner til ildtænderne, høstede klassekammeraternes anerkendelse.

Foto: produktion af ildtændere

Det er vigtigt at kende sine rettigheder og muligheder som håndværker i dag, og en del af denne viden er også historisk. Derfor skulle eleverne også forholde sig til historiske dilemmaer, hvor de indenfor den givne historiske ramme skulle forsøge at finde den bedste løsning på tidligere tiders problemer, såsom enken til en uheldig håndværker fra 1850’erne der skulle finde ud af hvordan lauget kunne hjælpe hende med at komme videre. Skulle hun klage til lauget over den faldefærdige stige, skulle hun søge om begravelsesstøtte eller måske gifte sig med en af laugsbrødrene.

Museet forsætter dialogen med ZBC og vil gerne byde velkommen til flere erhvervsuddannelser fremover!