Lyt til Odsherred historier, som består af tre dele: Kunstnernes Landskab, Sommerhushistorie og Hovsa-missilet.  

 

Hovsa-missilet 
Udsendelsens hovedperson er det missil som i 1982 kom bragende og nedlagde fire sommerhuse i Lumsås. 

“Slaget ved Lumsås, som vi kalder den - denne glorværdige sejr for den danske flåde hvor man sænkede 110 sommerhuse.” siger marinehistorikeren Søren Nørby med et ironisk smil i starten af udsendelsen. 

Pressen dækkede den pinlige affære indgående da missilulykken skete. Men hvordan oplevede de lokale i Odsherred det? Og hvordan gik det til på skibet da missilet bragede af? Det giver Odsherred Historier dig svar på. 

Sommerhushistorier fra Danmarks største sommerhusområde
I Odsherred er der mange sommerhuse - som ikke blev ramt af missilet. Men sommerhuse er en nyere opfindelse. Danskerne opdagede langsomt i løbet af 1800 og 1900tallet at ferielivet, væk fra stres og jag, kunne noget specielt: 

“Så kender vi historien f.eks. fra når vi ser Matador: Det bedre borgerskab tager på Fedet…  Og efterhånden finder man jo ud af at livet ude på Fedet er faktisk det fede liv.” siger arkitekt og professor ved Aalborg universitet Claus Bech-Danielsen, som har forsket i sommerhuse. 

For en god ordens skyld tager udsendelsen fat i Emma Gads bog; Takt og Tone, som beskriver hvordan man skal opføre sig på en ferie. 

Kunstnernes Landskab
Hele Odsherred Kommune er en Geopark, og selvom det er en moderne opfindelse, så har Odsherreds natur altid tiltrukket kunstneriske sjæle. 

Derfor undersøger udsendelsen hvad der egentligt er specielt ved naturen i området med geolog og naturvejleder Jacob Walløe. Han tegner historien fra for tre istider siden og til nu. 

Samtidigt følger vi Odsherredmalerne og deres kærlighed til det vestlige Odsherreds landskab. Der maler en af deres efterkommere, Mette Møller Bovin også i dag, og hun giver en moderne kunstners perspektiv på hvad landskabet kan. 

 

Tværsam 

Podcasten er tilrettelagt af Sarah Sander Laugesen, og musikken er komponeret og fremført af Niels Bugge. Podcasten er en del af udviklingsprojektet TVÆRSAM; et projekt med fokus på brugerinddragelse og samarbejde på tværs af kulturinstitutioner, erhvervsliv og museets seks kommuner. Det er støttet af Region Sjælland og Vækstforum. Projektet udvikler nye aktiviteter og måder at formilde på for at styrke borgernes historiske interesse og viden om deres lokalsamfunds særlige historie og betydning. 

Museum Vestsjælland, Oldvejen 25 C, DK-4300 Holbæk · Tlf +45 59 43 23 53 · sekretariat@vestmuseum.dk · www.vestmuseum.dk