Malergården

Den 1. april 2004 blev Malergården - kunstnerfamilien Swanes maleriske hjem - overdraget til Odsherreds Kunstmuseum som en testamentarisk gave fra maleren Gerda Swane og åbnede i påsken 2005.

Malergården er altid et besøg værd. Se mere om tilbud til grupper her.


Henrik Swane fortæller og viser rundt i hovedhuset og haven, i salgsvideo fra oktober 2009.

Billedkunstneren og maleren Sigurd Swane (1879 - 1973) skabte i midten af 30erne sin egen verden og den helt rigtige ramme om livsudfoldelsen for sin nye familie.En ramme, hvor landbruget og familieliv, kunst, natur, kultur og dagligdag kunne gå op i en højere enhed.

Medlemmer af familien Swane boede på Malergården frem til foråret 2004, hvor den som testamentarisk gave fra Gerda Swane blev overdraget til Odsherreds Kunstmuseum. Malergården åbnede for publikum i 2005, men den sidste Swane - Henrik - boede i sidelængen til sin død i 2011.
 
Malergården fremstår som èt af ganske få autentiske kunstnerhjem i Danmark. Med sine usædvanlige og statelige bygninger, omgivet af en meget stor og afvekslende have og beliggende midt i den smukke østdanske natur, er Malergården et fornemt udtryk for ønsket om at realisere Drømmen om paradis.
 

Hovedhuset er tilgængelig med den store spisestue, Atelieret, Den røde Stue, Havestuen, Køkkenstuen, Den blå Stue, Børnenes værelser og Valdemar Rørdams stue Der er desuden adgang til vognportene og den store smukke have og til en anvist gangrute langs foldene med kvæg ned til Lammefjorden.

Stuerne viser Malergården med inventar og malerier af Sigurd Swane (1879-1973), som det stort set har set ud fra 1930'erne og frem til i dag.

I  de tidligere stalde og i laden er der indrettet publikumsfaciliteter som toiletter, café og kaffelokale til selskaber. Her er tillige billetsalg og museumskiosk. En introduktionsvideo på 10 min. fortæller om Malergårdens historie.

I 1934 forlod Sigurd Swane sammen med sin familie den Københavnske forstad Hellerup for at skabe sig en ny tilværelse i pagt med naturen. Familiens nye statelige bolig, Malergården, blev opført efter tegninger af hustruen Agnete Swane (1893-1994) med et stort boligareal, et rummeligt atelier og bygninger til landbrugsdrift. I en årrække boede og levede familien som i et lille fredeligt, selvforsynende paradis, kun afbrudt af rejser til Spanien og Portugal i årene 1950 - 57 og 1960-67.

KØR VARSOMT

En særlig attraktion ved Malergården er dens smukke beliggenhed for enden af én kilometer lang ensporet grusvej. Vi advarer om at der er dybe grøfter på hver side af den første halvdel af grusvejen. Benyt vigepladserne på strækningen, hvis du møder modkørende.

22. april - 27. juni

Tirs., tors., lør. og søn. kl. 10-16
Man., ons., og fre.: lukket

Museum Vestsjælland, Oldvejen 25 C, DK-4300 Holbæk · Tlf +45 59 43 23 53 · sekretariat@vestmuseum.dk · www.vestmuseum.dk