10.6.2020  ·  Ringsted Museum og Arkiv

Valdemarerne på nye eventyr

9. juni - 20. december kan man i anledning af Sct. Bendts Kirkes 850-års jubilæum se eller gense udstilling om Valdemarerne.

Se eller gense de 3 små plancheudstillinger om kongeslægten Valdemarerne. Det drejer sig om udstillinger, museets historikere oprindeligt producerede til Ringsted Middelalderfestival og de udlånes venligst til museet af Ringsted Sogn. Så her er muligheden for at fordybe sig i Valdemarernes bedrifter og historie i udstillingen, der har fået navnet ”Valdemarerne på nye eventyr”.
Husk nemlig også at besøge museets anden særudstilling "Lille Valdemars Eventyr" om dengang Valdemar den Store var lille. Tag børnene med, det er lige noget for dem.

Enkedronning AgnesValdemarerne på nye eventyr
I særudstillingen for voksne, kan man både finde meget omhyggelige slægtstavler, men også læse mere om korstogene langs Østersøens kyst og kirkefesten i 1170. En serie plancher er dedikeret til dronning Agnes, der skulle begå det politiske kunststykke at holde tronen til sin mindreårige søn Erik Menved. Det er historien om mordet i Finderup Lade og politisk kunst, både i vise- og i kalkmaleriform.

Sidst men ikke mindst kan man få en hurtig tour de Valdemarii i Erik Petris streg fra det tegn & fortæl-foredrag, ph.d. Andreas Bonde holdt på museet efter sidste middelalderfestival. De hurtige skitser er en forsmag på den billed-fortælling, Erik Petri er ved at lægge sidste hånd på. Det bliver en hel tegneserie, der kommer til at beklæde væggene i trappeskakten fra caféen til Multisalen – og som er en del af den intro-udstilling, der åbner til sensommeren.

I udstillingen kan man også se noget af det udstyr, der normalt er i brug til middelalderfestivalen, men som på grund af corona desværre ikke kan blive luftet. Der er både klædedragt, service og spil at se på og publikum kan selv lave lydkulisse ved at tænde for cd-afspilleren med tidens toner, selvfølgelig med et af festivalens mest populære bands, Virelai.

Der er også mulighed for at spille et slag hnefatavl (middelalderens svar på kinaskak).

Hnefatavl

 

 

 

 

 

 

 

Udstillingen kan ses på Ringsted Museum & Arkiv i museets åbningstid.

Se åbningstiderne her.

Museum Vestsjælland, Oldvejen 25 C, DK-4300 Holbæk · Tlf +45 59 43 23 53 · sekretariat@vestmuseum.dk · www.vestmuseum.dk