9.3.2019  ·  Sorø Museum

Torbens Træer

9. marts - 19. maj 2019. Betty Engholms fine stregtegninger, der indgik som illustrationer til ægtefællen Torben Michelsens bog om Akademihaven i 800 år, kan nu ses på Sorø Museum.

Et godt samarbejde med Betty Engholm har resulteret i, at vi på Sorø Museum på rekordtid har kunne aftale, at vi udstiller tegningerne og viser filmen. Det vil sige, de fleste af tegningerne, for Betty nåede at sælge nogle stykker i forbindelse med præsentationen.

Trine Engholm Michelsen og Gunhild Engholm Michelsen, har stået for grafisk og kunstnerisk aktuel formidling af bog og tegninger til filmen i kraft af udvælgelse og tilrettelæggelse af tekst, kulturhistorisk materiale og musik.

Lyden har Johan Michelsen Kjeldahl stået for, og enkelte fotos er udlånt af Olav Nygaard og Kristian Tange.

Vi har valgt at kalde den lille udstilling for Torbens træer.  Med udstillingen præsenterer museet lokal historie med fokus på Sorø Akademis fantastiske have, der er kendt og elsket af os, der bor i Sorø. Torben var uddannet landskabsarkitekt. I Sorø husker vi ham som dedikeret Akademigartner, som gik i brechen for træerne.

Han var meget historisk interesseret, og han udgav i 1976 Akademihaven gennem 800 år. Denne meget fine bog giver en indføring i havens lange historie sat ind i en europæisk ramme og smukt krydret med citater fra H.C. Anders eventyr, Gartneren og Herskabet fra 1872. Man fornemmer hér Torbens kærlighed til haven og til træerne. Og denne kærlighed formidles på fineste måde i Betty Engholms stregtegninger.

Betty Engholm er samtidig en af Sorøs meget anerkendte kunstnere, hvis betydning går langt ud over kommunens grænser. Museet har i samarbejde med Betty Engholm lavet udstillingen, der præsenterer Torbens træer, og som viser en side af Bettys produktion, som måske ikke er lige så udbredt som hendes keramik.

Museum Vestsjælland, Oldvejen 25 C, DK-4300 Holbæk · Tlf +45 59 43 23 53 · sekretariat@vestmuseum.dk · www.vestmuseum.dk