Sorø Museum

Tidsrejsen på Sorø Museum

Tidsrejsen i Sorø er illustreret af Erik Petri, som museet har arbejdet sammen med siden 2008. Vi har valgt ham, da han formår med en enkel streg at fortælle Sorøs historie på en måde, så den appellerer bredt til både børn og voksne.

Danmarkshistorien set fra Sorø
Den 13,5 meter lange mandshøje frise snor sig rundt i gange og op ad trappen her i de fredede lokaler på Chr. 4’s gamle kro. Med flotte scener, optrin og vigtige personer forsøger vi at svare på, hvorfor der ligger en by her midt på Sjælland, og hvad er det særlige ved den by?

Vi har taget de vigtigste perioder med, og begynder for 12.-13.000 år siden, hvor den sidste istid var på retur i Danmark, og de allerførste mennesker begyndte at slå sig ned i det, vi i dag kender som Bromme lige uden for Sorø. Brommekulturen er i dag internationalt anerkendt som en periode i stenalderen.
Herefter følger middelalderen med Hvideslægtens etablering af kirke og kloster. Vi ledsager dronning Margrethe I op ad trappen, hvor vi afslutter perioden, når vi går ind på den lange gang.

Undervejs møder vi de danske konger sat ind i deres tid, helt frem til Frederik den syvende.

”Erik Petri formår med en enkel streg at fortælle Sorøs historie og han gør det på en måde, så den appellerer bredt til både børn og voksne”, fortæller Ea Stevns Matzon. Tegningerne i sort og hvid og med dramatiske markeringer i rød fylder ca. 13,50 meter. ”Vi er så glade for resultatet, at vi også planlægger at vise vikingetiden i Eriks Petris streg.”

Projektet er blevet muligt med pengegaver skænket til Sorø Museums 100-års fødselsdag.

Tak til:
Sorø Museumsforening, Sorø Kommune, Lions i Sorø, Stiftelsen Sorø Akademi, Odsherreds kunstmuseum og Malergårdens venner, Museumsforeningen for Skælskør Museum, Ringsted Museumsforening, Margit og Christian Schelde, Holbæk Museumsforening, Købmand Bent Wielsøe, Ruds-Vedbys historie ved Carsten og Bente Jensen, Bente Nielsen, Ole Hoff-Clausen, Mona Mogensen, Tove Irene Jørgensen Madsen.

Museum Vestsjælland, Oldvejen 25 C, DK-4300 Holbæk · Tlf +45 59 43 23 53 · sekretariat@vestmuseum.dk · www.vestmuseum.dk