1.12.2019  ·  Sorø Museum

Silkevejen

1. december 2019 - 12. april 2020. Få historien om hvordan silke og porcelæn bliver eftertragtede luksus varer i Danmark.

Silkevejen er ikke bare en vej, der hedder sådan. Det er en række af over 8000 kilometers handelsruter forgrenet og spredt ud over store dele af Asien, gennem floder, over stepper og bjerge til Europa.

Langs ruterne blev der allerede et par hundrede år før vor tidsregning handlet med varer som krydderier, oliven, elfenben og silke. Især silken var eftertragtet, og det lykkedes kineserne at bevare kunsten i silkevævning som en absolut hemmelighed for europæerne.

Silkevejen betød ikke kun udveksling af varer, også tanker, skikke, religioner og sygdomme fandt vej på kryds og tværs.

Luksusvarer

Drømmen om de asiatiske luksusvarer fik i 1600- tallet europæiske lande til at forsøge at få det ellers isolerede Kina med på handelsaftaler og aftaler om at åbne kinesiske havne. Det lykkedes i 1685 og Danmark tog del i det nye Kinaeventyr med import af the, porcelæn, krydderier og silke.

Mødet med Kina skabte store formuer for eventyrlystne købmænd, udvidede sømændenes horisont og skabte en helt ny forbrugskultur i Danmark.

I udstillingen Silkevejen fortælles den fascinerende historie om handelsruter og luksusvarer og historien ledsages af smukke eksempler på varer i silke og porcelæn.  

Sorø Museum, Storgade 17, 4180 Sorø

Klik for åbningstider


Museum Vestsjælland, Oldvejen 25 C, DK-4300 Holbæk · Tlf +45 59 43 23 53 · sekretariat@vestmuseum.dk · www.vestmuseum.dk