5.11.2019  ·  Ringsted Museum og Arkiv

Republikkens juletræ – en rejse fra Danmark til Tjekkoslovakiet

Tirsdag den 5. november kl. 14 åbner bannerudstilling på Ringsted Museum og Arkiv med taler af Ringsteds borgmester og Tjekkiets ambassadør. Udstillingen fortæller den poetiske historie om et juletræ.

I kølvandet på Første Verdenskrig led samfundet i Tjekkoslovakiet under krigens følgevirkninger. Sult og fattigdom var udbredt. Den tjekkiske forfatter og journalist Rudolf Těsnohlídek fandt 2 dage før jul 1919 et nyfødt barn skjult i et træ nær Brno. Barnets fattige mor kunne ikke brødføde den lille.

Těsnohlídek var godt inde i skandinaviske forhold og havde gode kontakter til Danmark. Han kendte herfra til en velgørende indsamling i København fra 1914, der som blikfang havde et stort offentligt juletræ. Med henblik på at vække den borgerlige sympati for de mest sårbare børn i landet, gik Těsnohlídek i gang med at arrangere juletræ og indsamling i Brno. Det første "juletræ i republikken" blev installeret i Brno i 1924. Těsnohlídek kaldte det ”et fyrtårn for fred i krigstid”. Over tid var tanken at finansiere opførelsen af et børnehjem i Brno. Det lykkedes i 1929.

Børnehjemmet blev opkaldt efter den danske dronning Dagmar, der oprindeligt kom fra Bøhmen i Tjekkiet. Hun var datter af den tjekkiske kong Ottokar I. Hun blev i 1205 gift med den danske konge Valdemar II Sejr. Historien kender hende som en barmhjertig dronning, og det er grunden til, at børnehjemmet i Tjekkiet bærer hendes navn indtil i dag.

Udstillingsåbning
Udstillingen åbner på Ringsted Museum og Arkiv tirsdag den 5. november kl. 14 med taler af borgmester Henrik Hvidesten og den tjekkiske ambassadør.

Udstillingen kan ses indtil den 20. december, tirsdag-torsdag samt søndag kl. 11-16.

Alle er velkomne til åbningen.

Museum Vestsjælland, Oldvejen 25 C, DK-4300 Holbæk · Tlf +45 59 43 23 53 · sekretariat@vestmuseum.dk · www.vestmuseum.dk