5.11.2019  ·  Ringsted Museum og Arkiv

Republikkens juletræ – en rejse fra Danmark til Tjekkoslovakiet

5. november-22. december 2019. Udstillingen fortæller den poetiske historie om en fattig, ung mor og et smukt juletræ.

I kølvandet på Første Verdenskrig led samfundet i Tjekkoslovakiet under krigens følgevirkninger. Sult og fattigdom var udbredt. Den tjekkiske forfatter og journalist Rudolf Těsnohlídek fandt 2 dage før jul 1919 et nyfødt barn skjult i et træ nær Brno. Barnets fattige mor kunne ikke brødføde den lille.

Těsnohlídek var godt inde i skandinaviske forhold og havde gode kontakter til Danmark. Han kendte herfra til en velgørende indsamling i København fra 1914, der som blikfang havde et stort offentligt juletræ. Med henblik på at vække den borgerlige sympati for de mest sårbare børn i landet, gik Těsnohlídek i gang med at arrangere juletræ og indsamling i Brno. Det første "juletræ i republikken" blev installeret i Brno i 1924. Těsnohlídek kaldte det ”et fyrtårn for fred i krigstid”. Over tid var tanken at finansiere opførelsen af et børnehjem i Brno. Det lykkedes i 1929.

Børnehjemmet blev opkaldt efter den danske dronning Dagmar, der oprindeligt kom fra Bøhmen i Tjekkiet. Hun var datter af den tjekkiske kong Ottokar I. Hun blev i 1205 gift med den danske konge Valdemar II Sejr. Historien kender hende som en barmhjertig dronning, og det er grunden til, at børnehjemmet i Tjekkiet bærer hendes navn indtil i dag.

Takket være en flot donation fra Ringsted Vindmøllefond er der gratis adgang på Ringsted Museum og Ringsted Vidnmølle hele december. 

Museum Vestsjælland, Oldvejen 25 C, DK-4300 Holbæk · Tlf +45 59 43 23 53 · sekretariat@vestmuseum.dk · www.vestmuseum.dk