H.G.Beenfeldt – akvarel. Tilhører Rigsarkivet.
6.2.2019  ·  Holbæk Museum

Refleksion/Reflection

6. februar – 7. april 2019 I udstillingen mødes danske gymnasieelever med high school elever fra U S Virgin Islands i en samtale om kolonihistorie og slaveri.

Øerne St. Croix, St. Thomas og St. John ligger i Det Caribiske Hav.  I 250 år var Danmark-Norge den dominerende kolonimagt på de tre øer. I 1917 blev Dansk Vestindien til US Virgin Islands, da den danske stat solgte øerne til USA.

I forbindelse med 100-års jubilæet for salget har vestindiske og danske gymnasieelever udforsket, undersøgt og arbejdet med deres historie.

Det er en historie om indianere på tre caribiske øer og et møde med et magtfuldt nordisk land. En historie om hurtigt voksende verdenshandel med kolonialvarer på havet. Om store skibe der stævnede ud lastet med sukker, rom, tobak, jern, våben og slavegjorte mennesker der ved brutal undertrykkelse blev ført over Atlanten fra Vestafrika til Vestindien. En historie om misbrug af magt i huse og marker, og om hårdt arbejde i tordnede hede under høj himmel.

Eleverne har arbejdet med disse historier for at lære fortiden at kende, for at sætte fokus på historien, og for bedre at kunne forstå hinanden.

I udstillingen vises et uddrag af de refleksioner som eleverne har gjort sig i deres arbejde.

Klik her for åbningtider.

Museum Vestsjælland, Oldvejen 25 C, DK-4300 Holbæk · Tlf +45 59 43 23 53 · sekretariat@vestmuseum.dk · www.vestmuseum.dk