30.11.2018  ·  Ringsted Museum og Arkiv

Rør blot ikke ved min gamle jul

30. november - 20. december 2018. Jul er juletræ, gaver, brune kartofler, indkøb, julefrokost, flettede hjerter, mandelgave, hygge. Og meget mere.

Der er gøremål i bestemte rækkefølger og elementer, der absolut ikke kan fravælges, hvis julen skal være genkendelig. Kulminationen er juleaften med julemiddag, juletræ og gaver. 

Juleforberedelser og julefejringer er fyldt med traditioner. Nogle traditioner kan ikke spores tilbage, mens andre kan, om end de er blevet omformet i tidens løb og har mistet deres oprindelige betydning.

Familietraditioner er sejlivede. De føres med ind i nye familier; bliver accepteret, omformet eller smidt til hjørne.

I denne udstilling vises nogle af de mest kendte traditioner, hvor af nogle har været i brug i en periode, der strækker sig over flere århundrede.

Her er historier om juletræ, risengrød, julegaver og nisser, rødgran, gås og flæskesteg, julemand og kalenderlys og meget mere.  

Juletræet er pyntet med traditionel pynt og i hyggehjørnet er højtlæsningsbøger med julefortællinger.

I museumsbutikken er der julevarer til enhver lejlighed - pakkekalender, værtindegaver og bare til sig selv til at pynte op med.

Rør blot ikke ved min gamle jul kan ses på Ringsted Museum & Arkiv indtil den 20. december, tirsdag til torsdag samt søndage kl. 11–16.

 

Museum Vestsjælland, Oldvejen 25 C, DK-4300 Holbæk · Tlf +45 59 43 23 53 · sekretariat@vestmuseum.dk · www.vestmuseum.dk