Kalundborg Museum

Mad Money II

Udstillingen handler om det amerikanske B-17 bombefly Mad Money II, der måtte nødlande på Asnæs ved Kalundborg 4. januar 1944.


Mad Money II er navnet på et berømt amerikansk Boeing B-17-bombefly, som nødlandede ved Kalundborg i 1944. Udtrykket Mad Money (gale penge) anvendes af børsmæglere og pokerspillere, når der satses højt med stor risiko for at miste mange penge.

Museum Vestsjælland præsenterer med udstillingen "Mad Money II" resultaterne af en flerårig forskning omkring nødlandingen af det amerikanske Boeing B-17-bombefly Mad Money II. Nødlandingen skete i 1944 på halvøen Asnæs syd for Kalundborg efter en mislykket bombemission til Tyskland.
Ved et mirakel overlevede besætningen angreb af tyske jagerfly og en dramatisk nødlanding uden en skramme. Kort tid efter blev de taget til fange af den tyske besættelsesmagt og sat i Kalundborg Arrest, hvor de måtte tilbringe deres første nat som krigsfanger. Dagen derpå blev de sendt i fangelejr i Tyskland og blev først befriet i maj 1945.

Udstillingen Mad Money II fortæller historierne om besætningens forudgående 16 bombemissioner, nødlandingen i Danmark, Museum Vestsjællands opsporing af besætningens efterkommere i USA, og samarbejdet med amerikanske flyspecialister, forfattere og flymuseer m.m. Desuden kan man i udstillingen se kortfilm med interviews med øjenvidner til nødlandingen og film om besætningen og flyets øvrige historie. Blandt de udstillede genstande fra Mad Money II kan ses en Browning M2-maskinkanon, en ilttank, ammunition fra flyets ni maskinkanoner og mange andre spændende genstande.

Ved åbningen af udstillingen deltog den amerikanske forfatter Neal B. Dillon sammen med syv andre efterkommere af besætningen. Neal Dillon udgav i år 2000 bogen A Dying Breed, der er en fortælling om hele besætningens skæbne fra 1943 til 1945. Dillon var svoger til besætningsmedlemmet og tårnskytten John Honeycutt, og udgivelsen af bogen er indfrielsen af et løfte til ham. A Dying Breed har gjort Mad Money II og flyets besætning berømt i hele verden, og blandt amerikanske flyentusiaster har den i dag nærmest fået kultstatus. 

Link til Youtube-teaser: https://www.youtube.com/watch?v=5fcKayDKx50 (åbner i nyt vindue)

 

Presseomtale vedr. udstillingen Mad Money II:

TVØst den 4 januar 2019

MMII Udstilling (NordvestNyt, 14. april 2016)
MMII crash site (NordvestNyt, 15. april 2016)
MMII Opening (NordvestNyt, 16. april 2016)

Udstilling om bombefly (videoindslag fra TVØST, 16. april 2016)

Andet: se http://www.airmen.dk/p250.htm

Museum Vestsjælland, Oldvejen 25 C, DK-4300 Holbæk · Tlf +45 59 43 23 53 · sekretariat@vestmuseum.dk · www.vestmuseum.dk