17.11.2020  ·  Odsherreds Kunstmuseum

Kunstnerkollektivet RØDE MOR

17. november - 11. april 2021. Udstilling med de kendte Røde Mor plakaterne.

Røde Mor plakaterne har et direkte politisk sigte. De vil gøre op med den borgerlige kultur og anvende plakaterne i bestræbelsen på at forandre tingenes tilstand – mindske forureningen, forbedre kvindernes forhold, solidaritet med undertrykte folk i hele verden. Kunsten blev sat i arbejde med den klare ambition at ændre det kapitalistiske samfund i en socialistisk retning.  Men også konkrete politiske spørgsmål, som lærlingeløn og børns vilkår tages op. Plakaterne er en velegnet kunstform til dette formål, fordi budskabet kan udtrykkes klart og enkelt, og nå ud til mange samtidigt.

Kunstnerkollektivet eksisterede fra 1969 – 1978, og omfattede op mod tyve personer, der arbejdede i en grafikgruppe og en musikgruppe.  Man lagde ikke synderlig vægt på det individuelle kunstneriske udtryk, men udførte mange fællesværker, hvor de forskellige medlemmer hver udførte en mindre del af den enkelte plakat. Mange af plakaterne bærer Røde Mor stemplet. Der er dog også plakater, der har signatur, og derved fortæller, at blandt kunstnerne var navne som: Troels Trier, Dea Trier Mørch, Troels Trier (den yngre) Ole Finding, Thomas Kruse og John Ravn.

Det er denne samling, der nu udstilles – side om side med den aktuelle særudstilling med Trier familien fra Vallekilde: Folk, fæ og fællesskab.

Flere af Røde Mor medlemmerne kom fra Vallekilde og tilhørte Trier familien. Hvor de tidligere Trier generationers kunst er præget af højskolens frisind og åbenhed, er medlemmerne i Røde Mor optaget af at opdatere højskolens ligefremme måde, hvorpå man adresserer samfundsmæssige og politiske emner.

Udstillingen kan ses på Odsherreds Kunstmuseum, se åbningtider her.

Museum Vestsjælland, Oldvejen 25 C, DK-4300 Holbæk · Tlf +45 59 43 23 53 · sekretariat@vestmuseum.dk · www.vestmuseum.dk