14.2.2021  ·  Ringsted Museum og Arkiv

Kunstner i koncentrationslejr

Når vi åbner - 19. december 2021 - En dansk politibetjents internering under 2. verdenskrig

Den 19. september 1944 blev ca. 2000 danske politimænd interneret af den tyske besættelsesmagt, som deporterede dem til Tyskland. De fik status af krigsfanger og kom i fangelejr. En af dem var Axel Munk-Andersen fra Holbæk, der arbejdede på politistationen på Rosenvænget i København.

Selvportræt af Axel Munk-Andersen 

Axel Munk-Andersen var oprindelig uddannet kunstner og under hans fangenskab i koncentrationslejren Buchenwald, tegnede han dagligdagen i lejren. Først på små lapper papir og senere på nodepapir, da tyskerne fandt ud af, at han havde talent og derfor ville tegnes af ham. Tegningerne skildrer de forfærdelige forhold, der var dagligdagen for fangerne i Buchenwald, indtil befrielsen. 

Aksel Munk-Andersens arvinger har valgt at forære samlingen af hans værker fra før, under og efter interneringen til Holbæk Museum. 

Tegning af Axel Munk-Andersen M/S Cometa 

I særudstillingen: Kunstner i koncentrationslejr hænger tegningerne side om side, og alle gæster kan her få glæde af de helt særlige kunstværker.

Se indslaget i TV Øst den 17. september her:

Aksel Munk-Andersen var en af de fanger, der kom hjem med de hvide busser på befrielsesdagen den 5. maj 1945 efter, at lejren blev åbnet den 11. april samme år.

Udstillingen kan ses på Ringsted Museum og Arkiv, Køgevej 41, 4100 Ringsted  i museets åbningstid.

Se åbningstiderne her. 

Museum Vestsjælland, Oldvejen 25 C, DK-4300 Holbæk · Tlf +45 59 43 23 53 · sekretariat@vestmuseum.dk · www.vestmuseum.dk