26.6.2019  ·  Ringsted Museum og Arkiv

Gratis foredrag om Holberg

Onsdag den 26. juni kl. 19 kan man opleve formand for Holberg-Samfundet Sune Berthelsen holde foredraget Holberg, ironi og satire.

Hvis der er noget, der kendetegner Holbergs forfatterskab, er det hans ironi og sans for satire. Kom med til en aften i Holbergs og satirens tegn. Foredraget afholdes i Multisalen på Ringsted Museum og Arkiv, Køgevej 41. Gratis adgang og forfriskninger. Tilmelding nødvendig senest 2 dage før på ringsted@vestmuseum.dk eller 59432353 (tir-torsdag kl. 9-15). Erfaringen viser, at pladserne til vores gratis tilbud går hurtigt, så skriv i dag for at sikre dig en plads.

Holbergs hovedværker udgivet
I foråret 2019 afslutter Det Danske Sprog- og Litteraturselskab deres storslåede nye bogserie Holberg · Ludvig Holbergs hovedværker 1-22. For første gang kan alle danskere nu komme tæt på et af dansk litteraturs største forfatterskaber, hvor de latinske tekster er nyoversat til dansk, og de danske tekster er gengivet i moderne retskrivning, så de kommer nutidens læsere i møde. Her er Holbergs egne ord – men uden vanskelige stavemåder.

Ludvig Holberg er uomtvisteligt en af Nordens største forfattere. Han skabte komedien på dansk – og hans stykker er stadig de mest spillede på de danske teatre. Han var et oplysningstidsmenneske, der tog livtag med nogle af sin tids væsentligste samfundsemner som kønsroller, religiøs tolerance og ufornuftige autoriteter – temaer der stadig i høj grad er til debat i Danmark og Norge i dag.

En perlerække af arrangementer
Udgivelsen af Holbergs hovedværker på moderne dansk fejres med arrangementer over hele Danmark fra februar til juni 2019. Det Danske Sprog- og Litteraturselskab er gået sammen med Aarhus Universitetsforlag og Folkeuniversitetet om at sende forskere og fagpersoner på turné rundt i landet og holde foredrag om Holberg, hans liv og hans forfatterskab. Sammen med publikum sætter de fokus på alt det, vi stadig kan lære om Holberg i 2019 – også i Ringsted:

”Vi er glade for, at vi i Ringsted har fået mulighed for at dykke ned i en af Danmarks største forfatteres

arbejde sammen med Sune Berthelsen. Det kan godt være, det er 300 år siden, Holberg levede, men de fleste af de emner, han skriver om, er jo faktisk både højaktuelle den dag i dag og spændende at blive klogere på i sig selv. Jeg håber meget, at folk i byen vil bakke op om det her. Det er spændende for os at være en del af denne nationale foredragsturné, og vi glæder os rigtig meget til arrangementet”, siger Anette Månsson fra Ringsted Folkeuniversitet.

Holberg · Ludvig Holbergs hovedværker er blevet til med støtte fra Augustinus Fonden og A.P. Møller og Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond til almene Formaal. Sidstnævnte har desuden støttet den nationale arrangementsturné, der kun kan lade sig gøre, fordi så mange gode kræfter fra det danske foreningsliv har hjulpet til:

”Det er fantastisk at opleve lokale ildsjæle over hele landet lave så gode arrangementer og på den måde være med til at sprede viden om litteratur og historie ud til alle interesserede. På Folkeuniversitetet er det vores kerneopgave at gøre forskningens resultater og metoder om alt fra litteratur til naturvidenskab bredt tilgængeligt – og det er faktisk en ambition, vi deler med Holberg, der som rigtigt oplysningsmenneske engagerede sig i debat om alle sin tids vigtige emner. Så for os er det fantastisk på mere end én måde, at så mange lokale arrangører har meldt sig på banen og arbejder hårdt med at lave arrangementer om ham, hans tid og hans arbejde", siger Anne Engedal, der er projektleder hos Folkeuniversitetet.

På Det Danske Sprog- og Litteraturselskab er man glade for, at så mange mennesker rundt i alle afkroge af landet nu vil være med til at fejre det, der har været et årelangt arbejde for så mange af selskabets medarbejdere – for hvem Holberg har været en daglig samtalepartner:
”Holberg bliver man ikke færdig med. Han bliver ved med at overraske, provokere – og ikke mindst, underholde. Det er altid vittigt, når han gør nar ad hykleri og selvhøjtidelighed og rusker op i indgroede vaneforestillinger. Men det er også alvor. Hans tekster er kort sagt levende og vedkommende den dag i dag. Derfor har det været en central opgave for Det Danske Sprog- og Litteraturselskab at gøre Holbergs store forfatterskab tilgængeligt for nye generationer”, siger Karen Skovgaard-Petersen, der er direktør for Det Danske Sprog og Litteraturselskab.

Ønsker du dig Holbergs værker?
Aarhus Universitetsforlag tilbyder alle deltagerne på Holberg-arrangementet, at de kan købe den nye udgave af Holbergs samlede værker til en meget billig særpris. Spørg efter rabatkuponen til arrangementet – så får du 50%, hvis du bestiller bøgerne online.

 

Museum Vestsjælland, Oldvejen 25 C, DK-4300 Holbæk · Tlf +45 59 43 23 53 · sekretariat@vestmuseum.dk · www.vestmuseum.dk