30.11.2019  ·  Kalundborg Museum

Engle daler ned i skjul

30. november - 22. december 2019. Året sluttes med juleudstilling på Kalundborg Museum.

I udstillingen Engle daler ned i skjul på Kalundborg Museum fortælles om engle gennem tiderne set gennem Grundtvig, Ingemann, H.C. Andersen og Christen Dalsgaard.

Egentlig har engle oprindeligt slet ikke noget at gøre med den kristne jul. Engle som fænomen kan spores helt tilbage til oldtidens Mesopotamien, fire tusinde år før Jesu fødsel. Her blev engle betragtet som bevingede guddommelige ånder, som fungerede som budbringere og tjenere for guderne. Det er nogenlunde den samme funktion, som engle senere fik i jødedommen, kristendommen og islam.

I 1800-tallet ændrede forestillingen om engle sig. Den bibelske fremstilling af en alvorlig og ærefrygtindgydende engel blev fortrængt af en mere folkelig udgave. En udvikling som tidens store digtere i høj grad satte deres præg på og skrev om.  I Ingemanns og Grundtvigs julesalmer og H. C. Andersens eventyr lovprises englen som den milde og varme beskytter, der spreder lys, glæde og nærvær.

Også i malerkunsten optræder englen. Den lokale maler Christen Dalsgaard har i sit virke fortolket de bibelske beretninger. Udstillingen rummer en del af hans værker som tager udgangspunkt i fortællingen om Jesu liv. 

Kalundborg Museum, Adelgade 23, 4400 Kalundborg

Museum Vestsjælland, Oldvejen 25 C, DK-4300 Holbæk · Tlf +45 59 43 23 53 · sekretariat@vestmuseum.dk · www.vestmuseum.dk