12.5.2019  ·  Ringsted Museum og Arkiv

Detektorfund fra Ringsted Kommune

Søndag den 12. maj, kl. 13-15. Se nye detektorfund fra Ringsted sammen med arkæolog Kirsten Christensen på Ringsted Museum og Arkiv

Stumper af fibler, hængesmykker, dele til seletøj, vægtlodder, borgerkrigsmønter, nåle, tenvægte og fingerbøl er bare nogle af de genstande fra yngre jernalder, vikingetid og middelalder (tiden ca. 400 – ca. 1350), som museumsinspektør, arkæolog Kirsten Christensen viser 12. maj 2019 på Ringsted Museum.

Der er mange lokaliteter med detektorfund fra Ringsted kommune og de ligger fortrinsvis i en ring rundt om byen. Allerede for 20 år siden fandt detektorfolkene fine fund syd for byen, f.eks. Ringsted hesten med indlagte granater. I de senere år er der også dukket pladser op med detektorfund nord og vest for byen.

Denne søndag vises fund fra en ny lokalitet vest for byen. Museet har ikke lavet udgravninger på disse marker, men metalfundene er i høj grad med til at vise og afspejle det datidige samfund. De mange fund af forskellige fibler viser, at dragtmoden skiftede gennem tid i Ringstedområdet, ligesom i resten af landet.


Foto: Museum Vestsjælland. Oprindeligt indgik denne treleddede genstand i mændenes våbenudstyr hos frankerne længere syd på i Europa. I Norden blev den en del af vikingekvindernes dragt og holdt den kjolen sammen. Bemærk det lille hoved med hjelm i hver ende af fiblen.

Tidspunkt: kl. 13 - 15

Pris: Almindelig entré. Alle under 18 år har gratis adgang.

Sted: Ringsted Museum og Arkiv, Køgevej 41, 4100 Ringsted 

Museum Vestsjælland, Oldvejen 25 C, DK-4300 Holbæk · Tlf +45 59 43 23 53 · sekretariat@vestmuseum.dk · www.vestmuseum.dk