10.5.2020  ·  Malergården

Besat og befriet. Fryd og fortvivlelse. Børnene på Malergården.

Søndag den 10. maj kl. 14 Befrielsen fra overmagten i 1945 kom også til Malergården – billedkunstneren Sigurds Swanes kunstnerhjem i Odsherred.

Oplev den splinternye version af dialog-konceptet Samtale med Fortiden 5, hvor teaterleder Simon Vagn Jensen og museumsinspektør Jesper Sejdner Knudsen fortæller om skelsættende begivenheder på Malergården i sommeren 1945  - med udgangspunkt i nittenårige Hannes dagbog.

Husets ældste datter, nittenårige Hanne Swane, fortæller i sin dagbog åbenhjertigt og indsigtsfuldt om de dramatiske dage i maj, og om hvordan begejstring og glæde veksler med stilhed og eftertænksomhed.                                                                       

Men denne sommer er også kulminationen på andre former for besættelse og frihedstrang. De tre børn på Malergården – Hanne, Henrik og Gerda – har på hver deres måde erfaret, at det ikke er uden omkostninger at være medlem af en målbevidst og fokuseret kunstnerfamilie.  

Med tekster, fortællinger og billeder opruller teaterleder Simon Vagn Jensen og museumsinspektør Jesper Sejdner Knudsen Malergårdens paradisprojekt, hvor drømme og realiteter mødes og brydes. Set fra børnenes synsvinkler opstår dilemmaer mellem den praktiske hverdag og den ideale fordring, samt mellem æstetik og moral – det skønne og det gode.

Siden 2010 har Simon fra Odsherred Teater og Jesper fra Odsherreds Kunstmuseum / Malergården samarbejdet om konceptet Samtale med Fortiden – en kombination af omvisning, fortælling og oplæsning. Ideen er at præsentere kunstneriske og kulturelle fænomener i Odsherred og Vestsjælland ud fra et personligt engagement og et ønske om at gøre de historiske og kunsthistoriske tildragelser nærværende og vedkommende.

Tidligere har Samtale med Fortiden omfattet:

- Venskab og Værdier på Malergården – maleren Sigurd Swane og digteren Valdemar Rørdam, 2010

- Hverdagen er en Fest – om Odsherredsmalernes sørgmuntre liv i storbyens Minefelt og i Odsherreds bakkeland, 2014.

- Protest og Poesi.  Om politisk kunst - kunstnergruppen Røde Mor, Odsherredsmalerne Victor Brockdorff, Bertolt Brecht og Erik Knudsen, 2017

- ”Så stik mig Myg” – Guldaldermaleren Johan Thomas Lundbye - mellem kunsten og kærligheden, 20

Mødested:  Malergården Plejerupvej 10 4571 Grevinge

Varighed: 60 min

Pris: 50 kr. + entre


Tilmelding: Billetter kan kun købes på Billetexpressen.

Museum Vestsjælland, Oldvejen 25 C, DK-4300 Holbæk · Tlf +45 59 43 23 53 · sekretariat@vestmuseum.dk · www.vestmuseum.dk