15.4.2020  ·  Ringsted Museum og Arkiv

AFLYST Foredrag om kold krig på Sjællands vestlige kyst

Onsdag den 15. april kl. 19 fortæller historiker Nikolaj Hedegaard Hyttel den dramatiske historie om kold krig på Vestsjælland.

Lørdag den 13. oktober 1962 sejlede et fragtskib ud fra en af flådebaserne ved Kaliningrad. Ombord var materiel til brug for affyringsramper der skulle sættes op på det kommunistiske Cuba. Hvis dette lykkedes, ville Sovjetunionen pludselig have et yderst slagkraftigt kort i ærmet, til brug for at rykke magtbalancen over i deres favør. Sejladsen blev dog hurtigt bemærket og i løbet af ganske kort tid var generalerne i NATO blevet gjort opmærksomme på hvilken farlig last der var på vej gennem de danske farvande.

Danmark havde en central rolle som nordlig flanke under den kolde krig. Den der besad Danmark, havde fuld kontrol over indsejlingen til Østersøen, hertil kom at man via Danmark kunne sende bombefly langt ind over fjendens territorium, både mod øst og vest. 



Derfor var Danmark også blandt de vigtigste mål for en sovjetisk invasionsstyrke der skulle indtage det lille land med lynets hast. Man vurderede at det sammenlagt ville tage maximalt 11 døgn før Danmark var faldet, hvor Sjælland ville være blevet overløbet på cirka 24 timer. Vestsjælland havde her rollen som bremseområde, hvor man kunne holde den sovjetiske overmagt stangen indtil regeringen og kongehuset var blevet flyttet sikkert til bunkerkomplekset i Rold Skov. I dette forsvar havde Storebælt en væsentlig rolle, da man her skulle sørge for at et af de mest trafikerede indre farvande forblev lukket og forsvaret.

Foredraget er arrangeret af Ringsted Folkeuniversitet.

Sted: Ringsted Museum & Arkiv, Køgevej 41, 4100 Ringsted

Tilmelding: ringsted@vestmuseum.dk eller 59 43 23 53.

Pris: 80 kr., medlemmer af Museumsforeningen: 70 kr.

Kaffe/te & kage til 30 kr. kan forudbestilles.

Vil du vide mere om, hvad der skete FØR den kolde krig se vores arrangementer under Besat & Befriet

Museum Vestsjælland, Oldvejen 25 C, DK-4300 Holbæk · Tlf +45 59 43 23 53 · sekretariat@vestmuseum.dk · www.vestmuseum.dk