Under Kalken - Kalkmaleriernes skjulte historier

Undergravende Historier - Afsnit 1

Med støtte fra Trelleborg Fonden graver Museum Vestsjælland ned under overfladen og finder de historier som sjældent fortælles​. Kom med på en rejse ind i de historier, som er gemt under overfladen i det vestsjællandske landskab.
Rundt om i de mange kirker i Vestsjælland afslører kalkmalerierne spændende historier. De bønder, som levede på egnen i middelalderen, kunne for det meste hverken læse eller skrive. Men når de bestilte datiden kendte kalkmaler, Morten Maler, til at male bibelhistorier, i Gerlev Kirke lidt udenfor Slagelse, kom de samtidigt til at vise lidt om, hvem de var.

I udsendelsen kan du høre den fantastiske fortæller Torben Svendrup, som uden røde kinder fortæller både om onaniscener og drillerier af lokale herremænd og om bondekonernes hang til kvindelige helgener. For i den billedløse tid, som middelalderen var, blev kalkmaleriernes billeder til den skinbarlige sandhed.

Kirkekunst i dag
I dag er der også billedkunstnere, som arbejder med kirkens rum. Billedkunstneren Maja Lisa Engelhardt fortæller i udsendelsen om hvordan hun, som moderne kunstner, arbejder sammen med de gamle kalkmalerier, når nye værker skal have deres plads blandt de gamle mestres. Hun fortæller om den kunstneriske proces, som det er så sjældent, man kan få adgang til.

Om serien 
I podcastserien Undergravende Historier, tager Museum Vestsjælland dig med ud på en rejse i de dele af den vestsjællandske historie, som sjældent fortælles. Vi har gravet dybt ned i kilderne og med hjælp fra eksperter og øjenvidner, kan du komme helt tæt på historien.

Hør en teaser for alle udsendelserne her: 


Undergravende Historier er støttet af Trelleborg Fonden. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Medvirkende: 
Historiker og phd. Torben Svendrup, billedkunstner Maja Lisa Engelhardt og konservator Signe Egelund Knudsen. 

Tilrettelæggelse:
Sarah Sander Laugesen

Museum Vestsjælland, Oldvejen 25 C, DK-4300 Holbæk · Tlf +45 59 43 23 53 · sekretariat@vestmuseum.dk · www.vestmuseum.dk