Under Åmosen
– Tørvegravning under 2. v.k

Undergravende Historier - Afsnit 4

Med støtte fra Trelleborg Fonden graver Museum Vestsjælland ned under overfladen i fem podcasts og finder de historier, som sjældent fortælles​. Hør om da 2. verdenskrig skubbede tørvegravningen i gang i Åmosen.

”Vi tog på Åmosen, fordi at det var under krigen. Der var ikke noget arbejde at få og der var nogle penge at tjene der. Og hvis ikke man gjorde det, så blev man deporteret til Tyskland”. Sådan begynder udsendelsen om Tørvegravningen i Åmosen. For Ingelise, som boede i Åmosen som barn, voksede op med krigen omkring sig og mosen under fødderne.

Da krigen kom tæt på
Allerede inden krigshandlingerne rundt om Danmark spidsede til under Anden Verdenskrig, blev ressourcerne herhjemme sparsomme.
Noget så simpelt som at få energi og brændsel blev en udfordring. Løsningen fandt man inden for landets grænser. På Sjælland blev svaret Åmosen, som leverede ikke mindre end 450-.000 tons tørv fra 1940-1950.

At mangle det essentielle
”Det er svært at forstå manglen på brændsel for os i dag, fordi vi er vant til at tænde for radiatoren og det var ikke tilfældet førhen. Og det kan godt være lidt svært for os at forstå i dag. Det er en meget stor historie, som på mange måder er glemt i dag”, forklarer Anne-Mette Marchen Andersen, Museumsinspektør på Nationalmuseet. Hun har arbejdet meget grundigt med hele mosens historie og bl.a. interviewet mange, som arbejdede eller boede der.

En lang historie
Der er blevet gravet tørv i Åmosen siden Jernalderen. Da Holberg boede i området, skændtes han med de lokale fæstebønder om fordelingen, og under første verdenskrig var der gang i produktionen i stor stil.
Igen under anden verdenskrig blev der sat en storstilet produktion i gang. Det er denne produktion og det liv det medførte, man kan høre om i udsendelsen: ” Under Åmosen – Tørvegravning under 2. verdenskrig”

Medvirkende:
Anne-Mette Marchen Andersen, Museumsinspektør Nationalmuseet
Thomas Larsen Schmidt, Naturvejleder Naturpark Åmosen.
Bendt, Inge og Ingelise – tidligere beboere i tørvemosen.

Tilrettelæggelse:
Sarah Sander Laugesen