Kuppet under den Gudelige Vækkelse
– Indre Mission i Vestsjælland 

Undergravende Historier - Afsnit 3

Med støtte fra Trelleborg Fonden graver Museum Vestsjælland ned under overfladen i fem podcasts og finder de historier, som sjældent fortælles​. Hør om da den gudelige vækkelsesild bredte sig over egnen.

”I starten af 1800-tallet blev tændt en religiøs ild i Vestsjælland, som bredte sig over hele Danmark og sågar til Amerika.” siger museumsinspektør Mads Findal Andreasen, og med de ord begynder Museum Vestsjællands seneste podcast, om dengang, da Indre Mission fik sin begyndelse.

Præsterne talte om høns
I 1800-tallet var præsterne i kirken rationalister og talte mere om landbrug og hønsehold end om den evige frelse. Mange følte derfor, at de ikke fik de prædikener, de ønskede. I stedet samlede de sig i forskellige bevægelser, bl.a. Indre Mission og Grundtvigianerne.

Da indre mission blev født
Indre mission blev grundlagt i Stenlille nord for Slagelse og havde, med præsten Vilhelm Beck, et stærkt tag i den lokale befolkning. Men ikke alle var missionærer og de forskellige tolkninger af kirke, tro og liv førte til stridigheder i sognene. I dag kan det være svært at se sporene efter de religiøse bevægelsers kampe i området. I udsendelsen hører du om, hvad du skal se efter, f.eks. er der mange steder med to mejerier eller to forsamlingshuse.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Medvirkende: 
Lennart Grønkjær-Davidsen, missionær i Indre Mission
Mads Findal Andreasen, museumsinspektør i Museum Vestsjælland.

Tilrettelæggelse:
Sarah Sander Laugesen

Museum Vestsjælland, Oldvejen 25 C, DK-4300 Holbæk · Tlf +45 59 43 23 53 · sekretariat@vestmuseum.dk · www.vestmuseum.dk