Guerillakrig under Englandskrigene - Kanonbådskrigene i Storebælt

Undergravende Historier - Afsnit 2

Med støtte fra Trelleborg Fonden graver Museum Vestsjælland ned under overfladen i fem podcasts og finder de historier som sjældent fortælles​. Kom med ud på Storebælt under englandskrigene.

Nød lærer nøgen kvinde at bygge kanonbåde. Sådan kan man opsummere Danmarks svar på englændernes ran af den danske flåde i 1807, og det er sådan Søren Nørby, marinehistoriker fra Forsvarsakademiet, forklarer det i den anden podcast i serien: Undergravende Historier.

”Guerillakrig til søs, der er der også mange, der har kaldt det.” siger han. Efter englænderne havde bombarderet København, stjal de hele den danske flåde og efterlod en forsvarsløs nation. Men de tog ikke kun flåden. De tog alt der på nogen måde kunne være brugbart: 

”Ikke bare tog de 17 linjeskibe og 17 fregatter. De tog også alt det træ, der lå på Holmen,og alt det værktøj, de tog skriveborde, de tog dørene af... De ribbede simpelthen Holmen for alt! ”, fortæller Søren Nørby.

Den lille imod den store
Historien om kanonbådene i Storebælt er en David og Goliat historie. De små kanonjoller og -chalupper havde ofte kun én kanon, men de var oppe imod englændernes handels- og krigsskibe, som ofte var udstyret med 24 eller flere kanoner.

En særlig ånd 
I områderne omkring Korsør og Skælskør, holdt man sig ikke tilbage. Selvom historien om englandskrigene i dag ofte fortælles med udgangspunkt i København, eller til nøds Sjællands Odde, så havde Sydsjælland også en stor rolle at spille.

På land var Stigsnæs Kystbatteri i Skælskør klar til at forsvare området, og kanonjollerne roede ud på bæltet.

Historien lever videre 
Christian Dyrløv fra Korsør Produktionhøjskoles værftPå Korsør produktionshøjskoles værft og på Stigsnæs Kystbatteri i Skælskør lever historien. På værftet er en kanonjolle ved at tage form, og på kystbatteriet er en lokal gruppe i gang med et større restaureringsarbejde. Begge er opgaver, som det kræver en særlig ånd for at klare:

”Her på egnen har vi jo altid været lidt ligesom gallerne i Asterix og Obelix egen by. Hvis der er noget, vi synes skal være – så gør vi det!”, forklarer formidleren Henrik Falck Petersen fra Stigsnæs Kystbatteri Skælskør. Her er mange frivillige kræfter i gang med at genetablere kystbatteriet. En opgave man ikke venter på at andre løser, men i stedet går på med krum hals for at klare selv. 

Og det er den ånd og historie, som podcasten ”Guerillakrig under englandskrigene - Kanonbådskrigene i Storebælt” undersøger.

Læs mere:
Stigsnæs Kystbatteri Skælskør
Korsør Produktionshøjskoles værft

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Medvirkende: 
Søren Nørby, Marinehistoriker Forsvarsakademiet.

Fra Korsør Produktionshøjskoles Værft, Christian Dyrløv, leder, Tobias Olsen, elev, Patrick Nielsen.

Henrik Falch Petersen og Steen Olsen fra Stigsnæs Kystbatteri Skælskør.

Skuespillere: Magnus Thinghuus og Benjamin Sode Larsen, Holbæk Drama College. 

Tilrettelæggelse:
Sarah Sander Laugesen

Museum Vestsjælland, Oldvejen 25 C, DK-4300 Holbæk · Tlf +45 59 43 23 53 · sekretariat@vestmuseum.dk · www.vestmuseum.dk