Grundlæggerne: Stenalderens Helte

Hør historien om Sorøs stenalder. Om de mennesker der drog igennem som nomader – og dem der slog sig ned og lagde grunden for det, som senere skulle blive Sorø.

 

Medvirkende
Amatørarkæolog Alan Tomlinson. Hugo Sørensen og Michael Vennersdorf, arkæologer ved Museum Vestsjælland.

Musik komponeret og fremført af Frederik Lose Engberg.

Tilrettelægger og vært: Sarah Sander Laugesen

I denne udsendelse kan du høre om Stenalderen i og omkring Sorø. Om glæden ved at finde en genstand, der ikke er berørt af menneskehænder i 10.000 år. For eksempel da amatørarkæologen, Erik Westerby, fandt en boplads nordvest for Sorø. Fundstedet gav navn til en periode i den danske stenalder: Brommekulturen.

Bondestenalderen mærkværdigheder
Du kan høre om de senere bønder og deres mange gravhøje. Her er der spor efter bøndernes mange forsøg på at slette individet og i stedet blive en del af helheden – b.la. ved at fordele deres afdøde over flere begravelsessteder. En praksis som i dag kan synes barbarisk, men som vi prøver at forstå i denne udsendelse.

Serien om Grundlæggerne
I serien Grundlæggerne kan du komme med i hælene på nogle af de mennesker, som har sat deres præg på Sorø og omegn. De markante skikkelser betyder ikke alene noget for Sorø, men for hele Danmark. I fire udsendelser vil du høre om stenalderens tidlige mennesker, om middelalderens magtkampe, om Holbergs fremsynede tanker om samfundet og om Ingemanns sange, som kan få mennesker til at besvime.

Cykelruter rundt om Sorø 
De fire udsendelser hører til hver sin naturskønne cykelrute, som går rundt om Sorø. Her kan du lære mere om naturen, kulturen og historien undevejs. Gå til oplevsorø.nu og se mere. Cykelruterne og udsendelserne er produceret for Sorø Kommune. 

Museum Vestsjælland, Oldvejen 25 C, DK-4300 Holbæk · Tlf +45 59 43 23 53 · sekretariat@vestmuseum.dk · www.vestmuseum.dk