Grundlæggerne: Middelalderens Magtkampe

Hør historien om Sorøs middelalder. Om de mægtige hvider og deres magtkampe, om fosterbroderskab og klan tilhørsforhold – og om Danmarks rigeste families beskidte kneb

Hvideslægten 
I denne udsendelse kan du høre om Middelalderen. Den lokale familie Hvide satte dagsordenen – og var med til at ændre magt -og jordfordelingen i Sorø by og omegn. I familien finder vi Absalon og hans fosterbror, den senere kong Valdemar den Store.

Medvirkende:
Michael Kræmmer Ph.d. i Historie og Anette Månsson, museumsinspektør i Museum Vestsjælland.

Musik komponeret og fremført af Frederik Lose Engberg.

Tilrettelægger og vært: Sarah Sander Laugesen

Barndommen i Fjenneslev
Lige ved siden af Fjenneslev kirke kan man se resterne af tre store mænds barndomshjem: Absalon, Esbern Hvide og Valdemar den store. Vi ved ikke meget om den barndom de havde der. Vi ved dog med sikkerhed at de blev opdraget som stormænd. Både med kirkegang og våbenkunst. Men en ting er sikker. Som voksne forstod de at holde sammen på trods af borgerkrig, intriger og andre omvæltninger. Og herfra erobrede de Danmark – både tronen, kirken og jorden.  

Serien om Grundlæggerne
I serien Grundlæggerne kan du komme med i hælene på nogle af de mennesker, som har sat deres præg på Sorø og omegn. De markante skikkelser betyder ikke alene noget for Sorø, men for hele Danmark. I fire udsendelser vil du høre om stenalderens tidlige mennesker, om middelalderens magtkampe, om Holbergs fremsynede tanker om samfundet og om Ingemanns sange, som kan få mennesker til at besvime.

Cykelruter rundt om Sorø 
De fire udsendelser hører til hver sin naturskønne cykelrute, som går rundt om Sorø. Her kan du lære mere om naturen, kulturen og historien undevejs. Gå til oplevsorø.nu og se mere. Cykelruterne og udsendelserne er produceret for Sorø Kommune. 

Museum Vestsjælland, Oldvejen 25 C, DK-4300 Holbæk · Tlf +45 59 43 23 53 · sekretariat@vestmuseum.dk · www.vestmuseum.dk