Atombunkeren under børnehaven – Beskyttelse under den kolde krig

Undergravende Historier - Afsnit 5

Med støtte fra Trelleborg Fonden graver Museum Vestsjælland ned under overfladen i fem podcasts og finder de historier, som sjældent fortælles​. Hør om de hemmelige foranstaltninger, som Vestsjællands befolkning gjorde for at beskytte de civile under den kolde krig.

Else Nielsen og Torben Larsen i RingstedbunkerenI denne udsendelse kan du høre om, hvordan selv børnehaverne i Korsør gjorde sig klar til en atomkrig. Og hvordan de, som arbejdede frivilligt i civilforsvaret, forberedte sig på at tage imod 100.000 flygtninge, som kunne komme fra de atomare ødelæggelser i København. Det gjorde de selv under sportsstævner og andre ellers fredelige begivenheder. For Den Kolde Krig har efterladt forsvarsværker overalt. Det kan man f.eks. se i kælderen på næsten alle skoler, hvor de fleste vil være forstærkede og klar til at guide eller tage imod flygtninge.

Civilforsvaret
”Det var atombomber, vi var bange for dengang!” fortæller Else Nielsen. Hun og manden Per var frivillige i civilforsvarets signaltjeneste. Her trænede og forberedte de sig på at passe på vestsjællænderne, hvis den kolde krig skulle blive varm.

Det var en stor opgave, som mange i Vestsjælland påtog sig. I udsendelsen kommer du således med på besøg både i kommandobunkeren i Ringsted og i Slagelse. Her var mange frivillige, ansatte og værnepligtige under den kolde krig i fuld gang med at forberede, hvordan man skulle redde naboen.

RasMus Dahlberg Komandobunkeren i SlagelseKan man gå fra sine børn?
Det var de voksne, som både øvede redning og de civiles reaktioner - også for børn helt ned i børnehavealderen. Hvordan man forholdt sig til børn, var svært.

”Vi var jo godt klar over, hvad der lå bag. Men jeg, som havde små børn, prøvede at skubbe den alvorlige trussel til side: Det bliver ikke nu! Fordi ellers… Hvad vælger man, når man kommer så langt?” spørger Else Nielsen, om den del af planerne som foreskrev, at hun skulle aflevere sine børn på et børnehjem, hvis krigen brød ud, så hun kunne passe signaltjenesten.

På samme måde skulle Lene Harritz i børnehaven i Korsør øve reaktionen, hvis sirenen pludselig meldte, at de var under angreb. Derfor skulle børnene ofte øve sig på at gå ned i beskyttelsesrummet i kælderen.

"Så fortalte vi lidt om flyvemaskiner, og at de godt kunne have bomber med. Og så fandt vi en flyver i legekassen og legede med flyvere," husker Lene Harritz, om hvordan de gjorde det klart for børnene hvorfor.

Den Kolde Krig var en anden tid. Kom med ned under jorden i denne podcast og hør mere om alt det man dengang holdt hemmeligt.

Medvirkende:
Katastrofehistoriker Rasmus Dahlberg fra Forsvarsakademiet
Lene Harritz, pædagogmedhjælper Børnegården Kildebakken
Per og Else Nielsen, tidligere frivillige i civilforsvaret.

Tilrettelæggelse:
Sarah Sander Laugesen