30.9.2019  ·  Museum Vestsjælland

Museum Vestsjælland med til indvielsen af frihedsskulpturen

I 2017 fik danskerne, med Museum Vestsjælland som repræsentant, folkegaven ’Freedom’ fra De Amerikanske Jomfruøer. Den står nu på sin permanente plads ved Eigtveds Pakhus.

De Amerikanske Jomfruøers befolkning skænkede i 2017 skulpturen ’Freedom’ til danskerne. Det var i anledningen af 100-året for overdragelsen af øerne til USA. Statuen har indgået i udstillinger i Holbæk og København og fra d. 26. september 2019 fik den sin permanente plads i København.

Eskil Vagn Olsen, direktør for Museum Vestsjælland udtaler:

”Jeg er glad for, at der nu er fundet en endelig placering og at Danmark derved omsider får et permanent offentligt mindesmærke over denne del af vores historie. Og jeg er meget stolt af den rolle, Museum Vestsjælland har spillet i den forbindelse.”

Samarbejde over Atlanten
Grunden til, at netop Museum Vestsjælland kom til at stå som repræsentant for danskerne ved overdragelsen, kan findes i det gode samarbejde museet har haft med flere projekter på tværs af landende.

Overinspektør i Museum Vestsjælland, Karen Munk-Nielsen, forklarer:

”Vi har haft et spændende samarbejde i udviklingen af udstillingen ”Vestsjælland/Vestindien” med udvikling af skoleforløb og udgivelser om kolonihistorien. Det førte til, at det var os, repræsentanter for US. Virgin Islands henvendte sig til, da de ville give ’Freedom’ til Danskerne.”

Hør også interview med Karen Munk-Nielsen, overinspektør for historie, etnologi og arkiv på p1 her.

En vanskelig historie
Mindesmærket ’Freedom’ skal minde danskerne om den fælles historie, vi har med De Amerikanske Jomfruøer. Den skal sikre, at vi ikke glemmer fortiden og at slaveri til alle tider er uacceptabelt.

Kulturminister Joy Mogensen siger i en pressemeddelelse:

”Vores Danmarkshistorie rummer både lyse og mørke kapitler. Vi må ikke gemme os for vores egen historie, heller ikke de mest skamfulde kapitler. ’Freedom’-skulpturen er med til at minde os om en tid, hvor Danmark var kolonimagt. Skulpturen er en påmindelse om menneskets frihedskamp, der aldrig slutter. Og fordi vi ikke altid har været på den rigtige side af det spørgsmål, tvinges vi blandt andet med dette værk, til hele tiden at spørge os selv, om vi stadig er tilstrækkeligt engageret i menneskers frihed og selvbestemmelse i verden.”