12.11.2018  ·  Museum Vestsjælland

Gratis adgang til Ringsted Vindmølle og Ringsted Museum i hele december

Ringsted Vindmøllefond donerer gratis adgang til Ringsted Vindmølle og Ringsted Museum i den søde juletid.

Gratis adgang til Ringsted Vindmølle og Ringsted Museum i hele december
Årets juleudstilling på Ringsted Museum & Arkiv åbner fredag den 30. november kl. 14 – men nisserne titter først frem i Ringsted Vindmølle fra den 1. december.
Det er en hyggelig tradition at tage på julebesøg med børn eller børnebørn. Der er pyntet op overalt og der er både mulighed for at besøge nisserne i møllen og juleudstillingen på museet. Caféen sælger æbleskiver og varme drikke.

Ringsted Vindmølle
Der dufter af mel og gamle dage i Ringsted Vindmølle. Møllenisserne får travlt med at hjælpe mølleren her op til jul, for alle de glade familier vil jo købe mel med hjem til julekagerne.
Det ligner en hel julekalender med alle de nisser, melsække, stenkværnene og møllevingerne. For de små er det en særlig herlig oplevelse at bestige de smalle, slidte trin på trapperne, hvor generationer af møllere har sat deres fødder.

Juleudstilling Rør blot ikke ved min gamle jul
J
ul er juletræ, gaver, brune kartofler, indkøb, julefrokost, flettede hjerter, mandelgave, hygge. Og meget mere. Forberedelser til juleaften fylder en del hos mange.
Der er gøremål i bestemte rækkefølger og elementer, der absolut ikke kan fravælges, hvis julen skal være genkendelig. Kulminationen er juleaften med julemiddag, juletræ og gaver.

Juleforberedelser og julefejringer er fyldt med traditioner. Nogle traditioner kan ikke spores tilbage, mens andre kan, om end de er blevet omformet i tidens løb og har mistet deres oprindelige betydning.
Familietraditioner er sejlivede. De føres med ind i nye familier; bliver accepteret, omformet eller smidt til hjørne.

I denne udstilling vises nogle af de mest kendte traditioner, hvor af nogle har været i brug i en periode, der strækker sig over flere århundrede.
Her er historier om juletræ, risengrød, julegaver og nisser, rødgran, gås og flæskesteg, julemand og kalenderlys og meget mere.
Juletræet er pyntet med traditionel pynt og i hyggehjørnet er højtlæsningsbøger med julefortællinger.

I museumsbutikken er der julevarer til enhver lejlighed - pakkekalender, værtindegaver og bare til sig selv til at pynte op med.

Rør blot ikke ved min gamle jul kan ses på Ringsted Museum & Arkiv indtil den 20. december, tirsdag til torsdag samt søndage kl. 11–16.