2.9.2020  ·  Skælskør Bymuseum

Tour de Museum - Postkort fra Skælskør Bymuseum

Museums-rundrejsen – som du er er inviteret med på – starter i det sydligste hjørne. På Skælskør Bymuseum.

Skælskør Bymuseum ligger i en rødmalet købmandsgård fra renæssancen, med smukke gamle trægulve og kig til havnen gennem de små vinduer.

Gården er så fin, at den i en omtale fra omkring år 1550 blev betegnet som ’byens fornemste’ – og fornem er den også nu, som museum. Af den klassiske lokalhistoriske slags. Helt uden kedsomhedsknapper. Her kan man lære om livet i Skælskør og i særdeleshed om livet i en havneby.

Fordi Skælskør Bymuseum er så fysisk småt, er der ekstra god mulighed for kontakt med de mange frivillige, lokale medarbejdere, som alle har Skælskørs historie inde under huden og er virkelig gode fortællere.

Skælskør Bymuseum giver en rigtig god smag i munden af lokal byhistorie. Så hvorfor ikke trille en halv time nordpå til Slagelse. For at undersøge og se, om en noget større by kan gøre det samme.

(Godbidder fra Skælskør Bymuseum:

DORAS ØJNE. To styk ledefyr indkøbt af fiskeriforeningen i 1932 for penge arvet efter Dora Jensen. Dora boede i et af de små huse ved broen, hvor hun havde et lille røgeri. (Foto: doras øjne skælskør museum)

MODELSKIB. I 1966 fik man chancen for at vinde dette smukke skib, hvis man købte en lodseddel til 50 øre. Enten i frøken Nymans trikotageforretning i Algade eller på Sygehuset. Midlerne fra lodseddelsalget var øremærket til festligholdelse af patienternes jul på Skælskør Sygehus. (Foto: Skælskør bortlodningsskib)

PROPEL. Fra det amerikanske bombefly Liberator B-24 nr.42-52432, som styrtede ned i Venslev By øst for Skælskør Påskedag 9. april 1944. Bombeflyet var en af 505 bombemaskiner, som med start på forskellige flybaser i England tog på bombetogt til Nordtyskland og Polen – og fløj over det sydlige Danmark for at undgå tyskernes antiluftskyts. Men Liberator blev alligevel angrebet af tyske Messerschmidtjagere. Og selvom flere besætningsmedlemmer nåede at springe ud, var der stadig fire tilbage, da maskinen faldt ned ’i det lille vænge i Venslev mellem bogholder Friis hus og Vrågården’. På Venslev kirkegård er der rejst en mindesten over de dræbte flyvere fra nedstyrtningen. (Foto: skælskør bombefly propel))