24.9.2020  ·  Ringsted Museum og Arkiv

Tour de Museum - Postkort fra Ringsted Museum og Arkiv

Kom med til Ringsted og mærk suset fra den gamle vindmølle, gå tilbage i de gamle arkiver og se de 1600 år gamle skeletter.

Ringsted Museum, arkiv – og vindmølle.

Så er vi i Ringsted. Og hovsa. En smuk og fungerende vindmølle med drejende vinger næsten midt i en by. Med en museumsbygning ved siden af. Sikken dejlig overraskelse.

Vindmøllen er en museal historie for sig. Man kan komme ind i den, op i den, opleve den male eller kværne økologisk mel, som man bagefter kan købe med hjem. Og den bliver den drevet af Morten Møller, som altid er klar til at forklare og fortælle.

Med konkurrence fra en fungerende mølle forventer man næsten af komme til at kede sig inde i museet. Men sådan er virkeligheden slet ikke. Her gemmer sig store dele af Ringsteds historie. Især hvis man går i arkiverne. Men selv en lille rundtur, giver spændende oplevelser. Og ny viden. Om for eksempel 1600 år gamle skeletter, fundet nord for byen – og Ringsted på Valdemarernes tid (tre gange Kong Valdemar med kaldenavnene Den Store, Sejr og Atterdag, som regerede fra 1131 til 1375)

Godbidder fra Ringsted Museum

Damerne fra Kærup. Disse to omkring 1600 år gamle, velbevarede kvinde-skeletter, som også kaldes Kærupkvinderne, blev for 14 år siden fundet af arkæologer i Kærupområdet nord for Ringsted. Kvinderne var begravet i samme plankekiste, omgivet af deres mest personlige ejendele – som viste, at de formentlig var velhavende. De var 25 og 35 år gamle, da de døde, de havde sunde tænder og begges bækkener viser, at de har født børn. Den ældste havde en snert slidgigt i lænden – men det er uvist, hvorfor de døde samtidig og hvorfor, de blev begravet sammen.

Vindmøllen. Huske at snakke med Morten Møller. Og købe en pose nymalet økologisk mel med hjem.

Valdemarene. Sct. Bendts Kirke i Ringsted har i år 850års jubilæum. Og i den anledning genviser museet den spændende udstillingen om kongeslægten Vandemarerne.

Hjemme igen efter Ringsted-besøget ligger hjemmebagt brød med Ringsted-mel godt i maven. Især med smør og morbærmarmelade ovenpå. Og lige dér opstår ideen til næste besøgsmål på museumslisten, nemlig Kalundborg Museum.