1.10.2020  ·  Kalundborg Museum

Tour de Museum - Postkort fra Kalundborg Museum

Hjemme igen efter Ringsted-besøget ligger hjemmebagt brød med Ringsted-mel godt i maven. Især med smør og morbærmarmelade ovenpå. Og lige dér opstår ideen til næste besøgsmål på museumslisten: Kalundborg Museum.

I museets have, med udsigt over havnen og femtårnede Vor Frue Kirke i byens ældste del, den såkaldte Højby, står nemlig et mere end 250 år gammelt morbærtræ. Så ud i slæden igen og afsted med kurs mod nordvest. Hvor stokroser foran alle huse og Vor Frues bimlende klokker byder velkommen i Højbyen.

Kalundborg Museum har siden 1910 haft til huse i noget, der hedder Lindegården, lige ved siden af kirken. Lindegården er en adelsgård af bindingsværksgård med seks længer. Den er fra 1500tallet. Og ikke nok med, at gården selv er gammel. Den er også bygget ovenpå Valdemar Atterdags middelalderlige bymur. Se dét er historie af ypperste salgs.

Næsten i sagens natur rummer Kalundborg Museum SÅ MEGET, at et besøg nærmest ikke kan klare på en enkelt eftermiddag. Især ikke, hvis man også skal ud i haven at kramme det kæmpestore forgrenede morbærtræ og kigge på minimodellen af byen, som ligger på en ø i en sø. At læse om de halshuggede mænd fra Tissø, som af ukendte blev henrettet i Middelalderens 12. eller 13. århundrede. Eller at studere det over 7 meter lange gobelin-vævede Korsriddertapet.

Godbidder fra Kalundborg Museum

MAD MONEY II. Mad Money II er navnet på et berømt amerikansk Boeing B-17-bombefly, som nødlandede ved Kalundborg i 1944. Udtrykket Mad Money (gale penge) anvendes af børsmæglere og pokerspillere, når der satses højt med stor risiko for at miste mange penge. Museum Vestsjælland præsenterer med udstillingen "Mad Money II" resultaterne af en flerårig forskning om nødlandingen af det amerikanske Boeing B-17-bombefly Mad Money, som skete i 1944 på halvøen Asnæs syd for Kalundborg efter en mislykket bombemission til Tyskland.

MORBÆRTRÆET. Træet i museets have er formentlig plantet mellem 1755 og 1785 – og dermed et af de ældste her i landet.

KIRKEKOPI. Vor Frue Kirke er sognekirken i Vor Frue Sogn og ligger midt i Kalundborgs gamle bydel kaldet Højbyen. Kirken blev så vidt vides opført af Esben Snare omkring 1170, men færdiggjort af hans datter Ingeborg og hendes mand Peder Strangesen i 1220.