24.10.2020  ·  Holbæk Museum

Tour de Museum - Postkort fra Holbæk Museum

Det er blevet sidste stop på Maggies rejse rundt til museerne.

Goddag Nordvestsjællands største by, med 28.833 indbyggere, og et museum, som består af 11 gamle bygninger fra 1600-, 1700- og 1800-tallet samt en Lodsbåd. Det er enestående i Danmark, at der midt i en købstads gamle bykerne er bevaret et helt kompleks, hvor alle bygninger ligger på deres oprindelige plads, undtagen købmandsgården, der blev flyttet til museet i 1937.

Holbæk Museum blev stiftet i 1910 under navnet "Folkemuseet for Holbæk og omliggende Herreder". Den 1. november 1911 slog museet dørene op for publikum i Klosterbygningen ved Nikolai Kirke. De første genstande talte bl.a. en salmebog fra 1807, en trekantet hat og en bismervægt i træ. I 1919 flyttede museet til nyrenoverede lokaler i Søren Mays Gaard (Klosterstræde 16 og baghuset).
Siden er der kommet flere bygninger til og museet råder i dag over 13 historiske huse og en lodsbåd. Samlingerne er også vokset og omfatter i dag ca. 250.000 genstande, her i blandt Danmarks største samling af Knabstrupkeramik.

Godbidder fra Holbæk Museum

Koncentrationslejren:

Kunstner i koncentrationslejr

3. juli - 20. december 2020 - En dansk politibetjents internering under 2. verdenskrig

Den 19. september 1944 blev ca. 2000 danske politimænd interneret af den tyske besættelsesmagt, som deporterede dem til Tyskland. De fik status af krigsfanger og kom i fangelejr. En af dem var Axel Munk-Andersen fra Holbæk, der arbejdede på politistationen på Rosenvænget i København.

Hattene:

I Købmandsgårdens entre finder man et bredt og spøjst sortiment af hovedbeklædninger og hatteæsker.

Arbejderfamilien:

I Håndværkerhuset får man en god idé om, hvordan hverdagslivet formede sig for en helt almindelig arbejderfamilie omkring 1940. Hvor der blev læst Land og Folk, hængt vasketøj op i stuerne – og barbering foregik med kost og skraber.

Det har været en fornøjelse at dykke ned i de vestsjællandske museer. Og suse rundt i det danske sommerland, som næppe findes smukkere end på Vestsjælland. Håber I har nydt turen lige så meget som mig.

Sommerhilsner fra Maggie Svarstad