23.8.2019  ·  Museum Vestsjælland

Nyt samarbejde med Museum Vestsjælland og ZBC Slagelse

Håndværker-elever bliver klogere på deres fags fortid og nutid sammen med Museum Vestsjælland v. Slagelse Museum

Hvordan blev man svend eller mester i gamle dage? Er enkeltproduktion eller masseproduktion den bedste fremstillingsmetode?

Det og meget mere skal elever fra grundforløbet på Teknologi, byggeri og transport på ZBC Slagelse selv prøve kræfter med på Slagelse Museum. Formålet er at give eleverne flere perspektiver på, hvor deres fag kommer fra, og dermed en bedre forståelse for deres fag i dag.

Hør også museumsinspektør Helle Ålsbøl fortælle om samarbejdet her på P4 Sjælland.

Alle elever skal således deltage i en tretimers workshop på museet. Gennem inddragende dialog og hands-on aktiviteter bliver eleverne bl.a. også introduceret til håndværkslaug som organisationsform ligesom der vil være mini-rollespil, hvor eleverne selv deltager i historien. Som afslutning er ”optagelse” i lauget, hvor elever deltager som oldermand, skaffer og svend og gennemfører ceremonien: behøvling.

Behøvling
Foto: demonstration af behøvling

Ideen bag den gamle ceremoni var at ændre lærlingen fra en ubehøvlet, barket kævle til en smuk og stærk søjle, og det foregik blandt andet ved at han blev udsat for forskellige løjer.

Læs også artiklen i Sjællandske Medier her.