Nyhedsarkiv

13.9.2018  ·  Museum Vestsjælland

Ny podcast serie: Undergravende Historier

Med støtte fra Trelleborg Fonden graver Museum Vestsjælland ned under overfladen og finder de historier som sjældent fortælles i fem nye podcasts

De historier som ikke står i turistbrochurerne - Fra de usynlige middelalderbønder til de hemmelige forsvarsforanstaltninger under den kolde krig.

Historier bag hvert et hjørne
Vestsjælland er spækket med gode historier som man, hvis man ved, hvor man skal lede, kan se spor af overalt i landskabet. Trelleborg Fonden har støttet, at du, i de fem podcastudsendelser, kan komme med på en rejse ind i det skjulte Vestsjælland.

”Undergravende Historier er en guide til dig som lytter – så du pludselig også kan se sporene, der er omkring dig”, forklarer tilrettelæggeren af programmerne, Sarah Sander Laugesen. ”Et eksempel er den kolde krig, som har efterladt mange forsvarsværker overalt. Det kan man f.eks. se i kælderen på næsten alle skoler. De fleste vil være forstærkede og klar til at tage imod flygtninge fra en atomkatastrofe både her og i hovedstaden.”

Det kan du høre mere om i udsendelse nr. 5: ”Atombunkeren under Børnehaven”. Her kommer du med ned i de bunkere, som ellers oftest er aflukkede. Hør historier fra de mennesker, som bemandede dem – nogle gange endda uden at deres børn vidste, hvor de var.

Fem afsnit
De fem podcast-udsendelser har hvert deres tema: Den første undersøger hvilke skjulte historier, der ligger gemt i de mange kalkmalerier i området. Det er en af de få veje ind til middelalderbondens tanker. Den anden undersøger forsvarsværkerne ved kysterne, hvorfra unge mænd sejlede ud i kanonjoller for at kæmpe under englandskrigene. Den tredje undersøger Indre Missions historie. En mere dramatisk historie end de fleste nok tænker – for utroligt nok startede det hele med et kup. Den fjerde undersøger Åmosen og tørveproduktionen, som holdt hjulene kørende under anden verdenskrig. Og den sidste undersøger, hvordan helt almindelige mennesker stod klar til at redde naboen, hvis krigen blev varm under den kolde krig.

Podcast – en levende historiefortælling
Podcast er et medie i rivende udvikling, og flere benytter sig af muligheden for at hente radioudsendelser når man selv har tid. Museum Vestsjælland har udgivet podcasts i et år og det er en stor succes med mange lyttere.

”Det giver os mulighed for at give lytterne en anderledes museumsoplevelse udenfor museet,” forklarer Eskil Vagn Olsen, Museumsdirektør for Museum Vestsjælland. ”Det er vigtigt for os at give et indblik i, hvordan Vestsjælland kom til at se ud, som det gør i dag. F.eks. er der mange steder med to mejerier eller to forsamlingshuse. De afspejler 1800tallets splittelse mellem de religiøse bevægelser. Det giver et helt nyt syn på verden omkring dig, hvis du kender til historien bag.”

Hør en teaser for alle udsendelserne her: 

Undergravende historier er støttet af Trelleborg Fonden. 

 

Museum Vestsjælland, Oldvejen 25 C, DK-4300 Holbæk · Tlf +45 59 43 23 53 · sekretariat@vestmuseum.dk · www.vestmuseum.dk