Nyhedsarkiv

Frans van der Hoff holder tre bogstaver af chokolade. H-K-L, der symboliserer Helge Keld Larsen, hans plejefar lige efter krigen.
20.12.2018  ·  Museum Vestsjælland

Julegave fra krigsbarn til Holbæk Museum

Hollandsk krigsbarn har skænket flere kunstværker af fremtrædende, lokale kunstnere i en uventet og glædelig julegave.

Museum Vestsjælland har på Holbæk Museum fået en flot julegave: Flere fine kunstværker, der alle er udført af kunstnere med tilknytning til Odsherred og Vestsjælland.

Gaven består blandt andet af en fin opstilling af maleren Viggo Rørup samt et spændende både abstrakt og figurativt billede af Johannes Carstensen. Af nulevende kunstnere rummer gaven et farverigt billede af kroppe, udført af Arne Haugen Sørensen samt stringente keramiske arbejder af Bodil Manz.

Den glade giver
Gaven er givet af Franz van der Hoff fra Holland, som opholdt sig i Holbæk i slutningen af Anden Verdenskrig. Franz blev som 12-årig sendt til Danmark af hollandsk Red Barnet, da han var meget underernæret og hans familie ikke kunne skaffe mad til ham og hans søskende. I Holbæk lykkedes det plejeforældrene Helge og Åse Larsen at give ham 20 kg sul på kroppen og at lære ham flydende dansk på rekordtid.

Tilbage til Danmark
Kontakten til Larsens fortsatte hele livet indtil parret døde i 2009. Frans van der Hoff arvede en del genstande fra parrets hjem, og det er dele af denne arv, som Frans van der Hoff nu har foræret museet.

’Jeg vil gerne give noget tilbage til Danmark, for den hjælp jeg fik efter krigen og da vi er ved at flytte til et mindre hus, synes jeg, at tiden er kommet til, at tingene kommer hjem til Danmark. Da er museet den perfekte modtager, for jeg ved, at Helge og Åse var meget engagerede i Holbæk Museum’, udtaler Franz van der Hoff. Helge og Åse Larsen var i mange år tæt knyttet til museet og testamenterede deres formue til en fond, Fonden til fordel for Holbæk Museum, der den dag i dag uddeler midler til støtte for museet.

Taknemmelighed på museet
’På museet er vi meget glade og taknemmelige for gaven. Det er nogle markante værker af fremtrædende, lokale kunstnere der supplerer vores samling på flot vis. At gaven ovenikøbet kommer fra et hollandsk krigsbarn og at værkerne stammer fra en familie tæt knyttet til museet, gør denne julegave endnu bedre’ udtaler direktør for Museum Vestsjælland, Eskil Vagn Olsen.

Motiv af Viggo Rørup (1903-1971)

Motiv af Johannes Carstensen (1924-2010)

For mere information kontakt koordinator og overinspektør Karen Munk-Nielsen, kmn@vestmuseum.dk eller tlf. 37 41 92 55