Vejen til en families integration går ofte gennem børnene
11.12.2018  ·  Museum Vestsjælland

Børn og integration

Museum Vestsjælland vil fortælle historien om den vellykkede integration. Det gør vi ved at invitere gæstearbejdere til at fortælle deres historier. Blandt andet med fokus på børnene. For de spiller en vigtig rolle i forhold til integration.

Det er dém, der tager nye ideer til sig og med hjem fra skole, og som konfronterer mor og far. Og så er børnene en af hovedgrundene til, at forældrene overhovedet kom til Danmark: for at give dem en bedre fremtid. Der er meget i spil – og på spil – mellem gennerationerne.

LO Midtsjælland støtter projektet med 25.000 til indsamling og formidling af tyrkiske indvandreres erindringer i Ringsted.  ”Vi er utroligt glade for samarbejdet med LO. Vi er et museum som både inviterer indenfor til vores udstillinger. Men vi rækker også ud, og er dér, hvor mennesker lever deres liv. Vi er et museum for alle danskere” fortæller formidlingschef Ea Stevns Matzon.

Ringsted er på mange måder et eksempel på vellykket integration. Museum Vestsjælland er i Ringsted i fuld gang med at fokusere på velfærdsstatens opståen. Det er et unikt stykke Danmarkshistorie og integration og de tyrkiske gæstearbejdere spiller en særlig rolle her.

I slutningen af 1960erne og op gennem ’70erne ankom en større gruppe tyrkiske indvandrere til Midtsjælland. Flere af dem fandt arbejde i Ringsted, bl.a. på det gamle slagteri på Køgevej, hvor der i dag er ældreboliger eller i stålfabrikker som RIMAS.

I dag deltager de tyrkiske gruppe og deres efterkommere i kultur- og foreningsliv, og er aktive i uddannelse arbejde. Her udmærker Ringsted sig med en landets højeste beskæftigelsesfrekvenser blandt ikke-vestlige efterkommere. I 2013 var Ringsted sammen med Århus blandt de første byer med ikke-vestlig borgmesterkandidat. Alt sammen tegn på vellykket integration.