Helgenfigur fra Gl. Forlev og Mariafigur fra Kragerup.

To gange i løbet af efteråret 2015 fik Museum Vestsjælland indleveret en af de sjældne Limogesfigurer, som er produceret i Sydvestfrankrig i 1200-årene.

Figuren fra Gl. Forlev, vest for Slagelse, er 7,3 cm høj og forestiller en helgen eller en apostel. Manden er iført kappe og kjortel, vist i blå og grøn emalje med rest af forgyldning. Hovedet har to sten som øjne, tydelig næse og mund og korthåret frisure.

Figuren fra Kragerup, nord for Slagelse, er 7,5 cm høj og forestiller en jomfru Maria med glorie. Hendes dragt består af en lang kappe i blå, grøn og gul emalje, mens der er blå, rød og grøn emalje i glorien omkring hovedet. Ansigtet passer ikke rigtigt sammen med resten af figuren og en nitte på bagsiden viser da også, at det er nittet fast og ikke støbt sammen med resten af figuren

Begge figurer har et hul på brystet plus et ved fødderne og de har siddet på et skrin eller et processionskors.

Et nærbillede af Kragerupfiguren viser hvor skævt ansigtet sidder i forhold til glorien.

Publiceret den 29. januar 2018.

Kontakt arkæologerne på

Tlf. 25 52 83 83 eller

E-mail. plan(a)vestmuseum.dk

Er du interesseret i at se, hvor der findes fortidsminder i dit område så besøg