En vikingefigur med "horn"

Nu kan Museum Vestsjælland også bidrage til fortællingen om hornede hjelme fra vikingetid. Hovedet af en lille mandsfigur med noget der ligner en hornet hjelm er indleveret til danefævurdering.

Figuren forestiller antageligt Odin, der ofte er repræsenteret med sine to fugle Hugin og Munin. Det er altså ikke horn, der er på hjelmen, men de to fugle, der fløj ud i verden og vendte tilbage og fortalte Odin, hvad der skete. Odin betragtes som Gudernes overhoved og anses derfor som elitens foretrukne gud. Han var desuden døds- og krigsgud. Flere af fremstillingerne viser måske rituelle situationer og man kan forestille sig, at denne form for hovedbeklædning har været brugt til fester og ceremonier, ofte i sammenhæng med dyreklædte mennesker.

Kigger man på andre dekorationer på hjelme fra samme periode, finder man andre fugle og vildsvin og man kan forestille sig at denne type hjelm kan repræsentere en bestemt type kriger eller position i et krigerhierarki.

Figuren har en rund hjelm på og pagehår, der kommer ud under den. De to arme eller horn er knækket af, men er antageligt endt i en fuglefigur og synes at være monteret ved en form for pandebånd uden på hjelmen, der altså ikke har horn. Øjnene er dybe huller og man kan forestille sig, at der har været indlagt en sten eller andet. På nogle af de andre figurer kan man se, at det ene øje er mindre eller anderledes end det andet, hvilket ligeledes er Odins attribut som et udtryk for et blindt øje. På denne figur kan det muligvis være fremstillet med forskelligt farvet indlagt materiale. Ved halsen ses en firkantet gennemboring og hovedet har antageligt været monteret på en ring og har udgjort enden af nålen på et klassisk vikingetids ringspænde, der har holdt kappen sammen.

I efteråret sidste år blev der fundet en lignede figur ved Mesinge på Fyn. Der findes kun en lille håndfuld af den slags figurer og fundet vagte derfor opsigt. Ikke fordi hjelmen synes at være hornet, men fordi de øvrige fund kommer fra prestigefyldte pladser. Der er således fundet to tilsvarende figurer ved Tissø, hvor store haller og tusindvis af fund vidner om handel og fester knyttet til samfundet øverste top. Fra Staraja Ladoga, en rig handelsplads i Rusland fra ca. 750-1000, er der fundet en lignende figur, og fra Uppåkkra i Skåne, der i sin karakter minder meget om det prestigefulde miljø fra Tissø, findes en figur. Fra Kungsängen i Uppland og fra Gotland findes yderligere et par figurer. Derudover findes motivet nogle få andre steder eksempelvis afbilledet på en ceremoniel krigshjelm fra elitegraven Sutton Hoo i England samt på et forgyldt bæltespænde fra en gravplads i Kent. Motivet, uanset om det er plastisk eller todimensionelt, synes altså at knytte sig til en form for elite og prestigefyldte miljøer.

Publiceret 13. oktober 2017

Kontakt arkæologerne på

Tlf. 25 52 83 83 eller

E-mail. plan(a)vestmuseum.dk