Endnu en sølvskat fra vikingetiden fundet ved Rosted syd for Slagelse

Et af de mere specielle stykker er halvdelen af et hjalte eller en fæsteknap, som har siddet som udsmykning på en vikings sværd. Stykket forestiller et dyr og er lavet i filigranteknik, hvilket betyder, at der er lagt en tynd sølvtråd på for at fremhæve detaljer i motivet.

I slutningen af november 2016 henvendte Per Kirckhoff Hansen sig til museet, fordi han havde fundet adskillige arabiske sølvmønter på en nypløjet mark syd for Rosted. Han har tidligere fundet sølvmønter syd for Slagelse og i første omgang troede vi på museet, at det var en af disse skatte, der igen havde givet gevinst. Men nej. En ny sølvskat har set dagens lys, så nu har vi kendskab til 4 sølvskatte indenfor få kvadratkilometer.

Skatten består af ca. 180 stykker sølv, hovedsageligt mønter. Der er mange hele arabiske mønter (dirhem) og lidt færre brudstykker af samme. Finder har fået bestemt nogle af dem til at komme fra det nuværende Tashkent i Usbekistan. To af mønterne skiller sig ud ved at være vesteuropæiske mønter af en type, vi ikke har set tidligere. De har fællestræk med Hedebymønter, men er formodentlig ældre end disse.

Dertil kommer armringe samt større og mindre stykker af forskellige sølvsmykker. En enkelt glat armring har tre mindre (finger)ringe siddende på sig. En anden sammenfoldet armring er lavet af to sammensnoede sølvtråde. Der er flere stykker af et bredt, stempelornamenteret armbånd, som ender i et dyrehoved. Nogle af stykkerne er af smykker fremstillet i filigranteknik, hvor pålagte tynde sølvtråde og sølvkugler fremhæver dekorationen.

Som noget nyt er der også 2 små guldstykker mellem sølvstykkerne. Det har vi ikke set i de tidligere brudsølvfund indenfor vores ansvarsområde.

Det var formodentlig meningen, at skatten, der er gravet ned i midten af 900-årene (Gorm den Gamles tid), skulle hentes igen, men af en eller anden grund skete det ikke. Skatten er fundet på kanten af et vådområde, men bopladsen ligger formodentlig tæt ved, som det er tilfældet ved flere af de kendte sølvskatte fra denne periode.

Finder Per Kirckhoff Hansen i aktion.

Sølvstykkerne bliver nu registreret på museet, men inden vi indleverer dem til Nationalmuseet, vil vi benytte lejligheden til at vise sølvfundet frem for lokalbefolkningen.

Det sker onsdag den 21. december 2016 i tidsrummet 15.00 – 19.00 på

Slagelse Museum, Bredegade 11A, 4200 Slagelse

Der er fri entre til museet i dette tidsrum.

Både finder Per Kirckhoff Hansen og museumsinspektør Kirsten Christensen vil være tilstede på museet i dette tidsrum.

 

Publiceret 15. december 2016

Kontakt arkæologerne på

Tlf. 25 52 83 83 eller

E-mail. plan(a)vestmuseum.dk

Er du interesseret i at se, hvor der findes fortidsminder i dit område så besøg
Fund & Fortidsminder.

Museum Vestsjælland, Oldvejen 25 C, DK-4300 Holbæk · Tlf +45 59 43 23 53 · sekretariat@vestmuseum.dk · www.vestmuseum.dk