Ny Mariafigur fra middelalderen fundet ved Kragerup.

For et par måneder siden dukkede en af de sjældne Limoges figurer op ved Gl. Forlev vest for Slagelse og nu har museet fået indleveret endnu en. Denne gang er det en Maria-figur, fundet ved Kragerup, nord for Slagelse.

Den nye figur har, ligesom figuren fra Gl. Forlev, to huller til at holde den fast på den lodrette arm af et processionskors, som har stået på alteret i en nærliggende kirke. Det er dog en gåde, hvordan Maria-figuren er endt ved Kragerup, hvor der er godt 3 km til nærmeste kirke.

Figuren er 7,5 cm høj og viser en stående person med glorie og må derfor forestille jomfru Maria. Hendes dragt består af en lang kappe i blå, grøn og gul emalje, mens der er blå, rød og grøn emalje i glorien omkring hovedet. Ansigtet passer ikke rigtigt sammen med resten af figuren og en nitte på bagsiden viser da også, at det er nittet fast og ikke støbt sammen med resten af figuren.

En lignende Maria figur er fundet i forbindelse med renoveringen af Søby kirke ved Hammel i Østjylland. Ifølge Nationalmuseet er det den første figur med glorie, som er fundet i Danmark, så Maria fra Kragerup må være den anden.

Figuren har bøjet hovedet, hvilket må være sket efter, den kom i jorden. En bred rød stribe på bagsiden viser, at ploven også har ramt den.

Et nærbillede af figuren viser hvor skævt ansigtet sidder i forhold til glorien.

 

Publiceret den 3. november 2015.

Kontakt arkæologerne på

Tlf. 25 52 83 83 eller

E-mail. plan(a)vestmuseum.dk

Er du interesseret i at se, hvor der findes fortidsminder i dit område så besøg
Fund & Fortidsminder.

Museum Vestsjælland, Oldvejen 25 C, DK-4300 Holbæk · Tlf +45 59 43 23 53 · sekretariat@vestmuseum.dk · www.vestmuseum.dk