1.10.2018  ·  Holbæk Museum

Ahlgade 41 - Fra Seidelin til Vivaldi

Museet markerer 175 året for grundlæggelsen af den første manufakturforretning i Holbæk med en særudstilling.

Købmand Sabinus Seidelin åbnede den første specialforretning af sin art i Holbæk den 10.10. 1843 i lejede lokaler på Ahlgade 41. Et par år efter giftede han sig med naboens datter. I 1855 var familien blevet velstående og flyttede fra Holbæk til Amagertorv 11 i København. Ejendommen i Holbæk, som han i mellemtiden havde købt og bygget om, blev solgt til førstemanden William Tidemand.

Efter købmand Tidemand fulgte Carl Reffs, Poul Bursche, Georg Nielsen og Annie Theilgaard – en række af driftige købmænd som på fornemste vis gjorde forretningen til en af Holbæks bedste inden for sit område, men som også påtog sig forskellige hverv til gavn for byen.  Med GN Collection sluttede Ahlgade 41 i 1997 med at være ”Damernes magasin”.

 

Ved Nicoline og Sabinus Seidelins sølvbryllup i 1870 forærede nogle medarbejdere dem et unikt kaffestel til 12 personer fremstillet på Den Kongelige Porcelænsfabrik. Kopper og kagetallerkener er dekoreret med motiver med relation til sølvbrudeparrets liv.

Som forlæg for motiverne blev porcelænsmaleren Emil Orth præsenteret for malerier og litografier. Seks af disse billeder er i dag en del af museets samling. Seidelinstellet kom på auktion hos Bruun-Rasmussens i 1970. Det blev købt af købmand Georg Nielsen, som straks forærede det til Holbæk Museum.

Med genstande og billeder fra museets samling fortælles historien om bygningens skiftende facader og de fremsynede og dygtige købmænd, som drev manufakturforretning på denne adresse i mere end 150 år.

 

Udstillingen kan ses i museets åbningstid fra den 11. oktober frem til 2. december 2018

Museum Vestsjælland, Oldvejen 25 C, DK-4300 Holbæk · Tlf +45 59 43 23 53 · sekretariat@vestmuseum.dk · www.vestmuseum.dk