15.6.2018  ·  Sorø Museum

Podcast serie: Grundlæggerne

Grundlæggerne er en ny podcastserie på fire afsnit om Sorøs historie. Her kan du komme med i hælene på nogle af de mennesker, som har sat deres præg på Sorø og omegn – og på hele Danmark.

I fire udsendelser vil du høre om stenalderens tidlige mennesker, om middelalderens magtkampe, om Holbergs fremsynede tanker om samfundet og om Ingemanns sange, som kan få mennesker til at besvime.

Cykelruter rundt om Sorø
De fire udsendelser hører til hver sin naturskønne cykelrute, som går rundt om Sorø. Her kan du lære mere om naturen, kulturen og historien undervejs. Gå til oplevsoroe.nu og lær mere. Cykelruterne og udsendelserne er produceret for Sorø Bykontor og Kommune.

Du kan også høre udsendelserne herunder eller på din foretrukne podcast app.

Hør de fire podcasts her:

Grundlæggerne: Stenalderens Helte
I denne udsendelse kan du høre om Stenalderen i og omkring Sorø. Om glæden ved at finde en genstand, der ikke er berørt af menneskehænder i 10.000 år. For eksempel da amatørarkæologen, Erik Westerby, fandt en boplads nordvest for Sorø. Fundstedet gav navn til en periode i den danske stenalder: Brommekulturen.

Grundlæggerne: Middelalderens Magtkampe
I denne udsendelse kan du høre om Middelalderen. Den lokale familie Hvide satte dagsordenen – og var med til at ændre magt -og jordfordelingen i Sorø by og omegn. I familien finder vi Absalon og hans fosterbror, den senere kong Valdemar den Store.

Grundlæggerne: Holberg og Akademiet
Hør om Sorøs lokale oplysningshelt fra 1700-tallet, Ludvig Holberg, som havde store planer for, hvad Sorø Akademi kunne blive til. Han har en helt ufattelig produktion af tekster bag sig, og han er overraskende moderne, når det kommer til tanker om ligestilling og uddannelse.

Grundlæggerne: Ingemann i Sorø
I denne udsendelse kan du høre om salmedigteren Ingemann, som havde base i Sorø i 1800-tallet. Han havde et helt særligt blik for de små ting i livet, og han formår at røre os med sine ord som ingen anden sangskriver.